"Δάνειο" 350 εκατ. ευρώ του ΟΑΕΔ προς ΙΚΑ

του Δημήτρη Κατσαγάνη

Στην παρακράτηση συνολικά 350 εκατ. ευρώ από τις εισφορές που καταβάλλονται από μισθωτούς και εργοδότες υπέρ του ΟΑΕΔ αναμένεται να προχωρήσει το ΙΚΑ, προκειμένου να κλείσει τις "τρύπες” του προϋπολογισμού και να καταβάλλει κανονικά συντάξεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, αντί να αποδώσει το ΙΚΑ 1,45 δισ. ευρώ -όπως αναμένεται να εισπράξει από εισφορές υπέρ των ανέργων- μέχρι τέλος του 2016, θα καταβάλλει 1,1 δισ. ευρώ.

Συνεπώς θα παρακρατήσει 350 εκατ. ευρώ ή το 25% των εισφορών οι οποίες προορίζονται για την στήριξη των ανέργων , μέσω επιδομάτων και διαφόρων προγραμμάτων ενίσχυσης της επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Έτσι, εκτός από τον ΕΟΠΥΥ και τον κρατικό προϋπολογισμό, το ΙΚΑ "υποχρεώνει” και τον ΟΑΕΔ να τον ενισχύσει προκειμένου να καταβάλλει συντάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι το ΙΚΑ:

- Θα παρακρατήσει 800 εκατ. ευρώ από τις εισφορές υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης, μιας και θα καταβάλλει 2,5 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ έναντι 3,3 δισ. ευρώ που αρχικά προβλεπόταν (σ.σ. αν και τελικά προβλέπεται να εισπράξει 3,1 δισ. ευρώ ).

- ενδέχεται να λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 200 εκατ. ευρώ.

www.capital.gr

Share this article

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.