Ξυλοδαρμοί υπαλλήλων από πολίτες σε ΟΑΕΔ και ταμεία- Ζητούν μέτρα προστασίας

Μορφή επιδημίας λαμβάνουν τα περιστατικά επιθέσεων σε βάρος υπαλλήλων ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΑΕΔ από απεγνωσμένους ασφαλισμένους και ανέργους.

Συνδικαλιστές, υπολογίζουν ότι την τελευταία διετία έχουν σημειωθεί τουλάχιστον δώδεκα σοβαρά περιστατικά βιαιοπραγίαςεναντίον υπαλλήλων, ενώ υπήρξε και μια απόπειρα αυτοκτονίας από ασφαλισμένο.

Μάλιστα, κάνουν λόγο για “σχεδόν καθημερινά επεισόδια” στα υποκαταστήματα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, το μειωμένο προσωπικό, οι αλλεπάλληλες διαδοχικές αλλαγές νομοθεσίας τα τελευταία τρία χρόνια οι οποίες έχουν προκαλέσει άνευ προηγουμένου σύγχυση, τα διοικητικά προβλήματα και οι καταργήσεις- συγχωνεύσεις υποκαταστημάτων, σε συνδυασμό με την αγωνία ανέργων και υποψήφιων συνταξιούχων, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Γι αυτό, ζητούν -μεταξύ άλλων- την άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών που υποδέχονται μεγάλο αριθμό ανέργων και ασφαλισμένων με επιπλέον προσωπικό security αλλά και προσθήκη στους όρους της σύμβασης με την ιδιωτική εταιρεία της υποχρέωσης της προστασίας της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων αφού στους εν ισχύ όρους σχετικών συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρίες συνήθως αναγράφεται μόνο η υποχρέωση ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών.

Βαρέα και….ανθυγιεινά
Το πιο πρόσφατο κρούσμα, σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα, όταν ο Προϊστάμενος του ΚΠΑ2 Κερατσινίου υπέστη ανηλεή ξυλοδαρμό από εξαγριωμένο άνεργο ο οποίος ήθελε να τον εγγράψει στα μητρώα του ΟΑΕΔ Κερατσινίου παρότι η μόνιμη κατοικία του ήταν εκτός αρμοδιότητας της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
Ο Προϊστάμενος, παρόλο που προσπάθησε να του εξηγήσει ότι δεν νομιμοποιείται να τον εγγράψει στην υπηρεσία του και ότι πρέπει υποχρεωτικώς να μεταβεί στο ΚΠΑ2 Πειραιά, τελικώς υπέστη όχι μόνο εξύβρισή από τον εκτός εαυτού άνεργο αλλά και γρονθοκόπημα.

Τον περασμένο Νοέμβριο στο κέντρο του ΟΑΕΔ της Ν. Αλικαρνασσού, πολίτες οι οποίοι περίμεναν να εξυπηρετηθούν, πιάστηκαν στα χέρια με υπαλλήλους της υπηρεσίας με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας υπάλληλος.
Ευτυχώς, ο τραυματισμός του υπαλλήλου δεν ήταν σοβαρός ενώ αρκετοί υπάλληλοι προχώρησαν σε στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί.
Είχε προηγηθεί η επίθεση ασφαλισμένου εναντίον υπαλλήλου του ΙΚΑ Δραπετσώνας, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της και να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι. Πάντως, σε αυτή την περίπτωση ο δράστης συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών από το Αυτόφωρο Πειραιά.

Στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, ασφαλισμένος, ο οποίος είχε υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, μόλις πληροφορήθηκε ότι η υπόθεση του δεν προχώρησε διότι έλειπε ένα δικαιολογητικό από το ΙΚΑ Καβάλας, έσπασε το γραφείο και πέταξε ένα γυάλινο μπουκάλι εναντίον υπαλλήλου, χωρίς ευτυχώς να την τραυματίσει.

Στον ΟΑΕΕ Πατησίων, ασφαλισμένος περιέλουσε με βενζίνη υπάλληλο και τον πρόλαβαν συνάδελφοι της προτού χρησιμοποιήσει τον αναπτήρα!

Στο Αιγάλεω, συναλλασσόμενος με τον ΟΑΕΕ γρονθοκόπησε τον προϊστάμενο του αρμοδίου τμήματος έκδοσης συντάξεων.

Στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΙΚΑ Πύλης Αξιού, ασφαλισμένος του οποίου η επανάκριση από την υγειονομική επιτροπή είχε καθυστερήσει, επιτέθηκε σε μια υπάλληλο και αφαίρεσε μια τούφα από τα μαλλιά της.

Έχουν καταγραφεί, όμως, και άλλου είδους, εξίσου επικίνδυνα, περιστατικά.

Στο ΙΚΑ Πρέβεζας, για παράδειγμα, 40χρονος ασφαλισμένος μετά από έντονη διαφωνία με υπάλληλο, πλησίασε το παράθυρο στον δεύτερο όροφο και φωνάζοντας, απειλούσε ότι θα πηδήξει στο κενό. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία καθώς και ασθενοφόρο, ενώ υπάλληλοι και πολίτες προσπάθησαν και τελικά κατάφεραν να ηρεμήσουν τον 40χρονο.

Δημήτρης Κωστάκος

http://www.athina984.gr/2017/01/20/xylodarmi-ypallilon-apo-polites-se-oaed-ke-tamia-zitoun-metra-prostasias/

Share this article

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.