Να ανασυσταθούν οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ανασυσταθούν οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας

Το ζήτημα της ανασύστασης των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας φέρνει το ΚΚΕστη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης προς την υπουργό Εργασίας.

Αναλυτικά, η Επίκαιρη Ερώτηση έχει ως εξής:

«Εχουν περάσει πέντε χρόνια από την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας (14.02.2012), οι οποίοι είχαν συσταθεί για να παρέχουν στους εργαζόμενους προγράμματα στέγασης, όπως κατασκευές εργατικών κατοικιών, επιδότηση ενοικίου, άτοκα δάνεια, αλλά και προγράμματα μέριμνας, ψυχαγωγίας - πολιτισμού κ.λπ.

Από την κατάργηση των δύο Οργανισμών και την ενσωμάτωσή τους στον ΟΑΕΔ, κανένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα δεν εκπονείται παρότι οι κρατήσεις των εργαζομένων συνεχίζονται και μάλιστα το 2012 επεκτάθηκαν και σε άλλες κατηγορίες, έχοντας αποφέρει στο κράτος ένα συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 1,2 δισ. ευρώ από το 2011 μέχρι σήμερα. Τα δάνεια που ο ΟΕΚ έχει χορηγήσει από δικά του κεφάλαια, σε περίπου 100.000 δικαιούχους, παραμένουν σε καθεστώς μη ρύθμισης.

Η περιουσία των ΟΕΚ και ΟΕΕ απαξιώνεται και απομειώνεται σημαντικά, αφού ήδη ο διάδοχος ΟΑΕΔ έχει επιστρέψει οικόπεδα σε δήμους, οικόπεδα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων παραμένουν ανεκμετάλλευτα, σημαντικές εκτάσεις οικοπέδων έχουν καταπατηθεί, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα καταπατηθέντα οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη για τα οποία εισπράττονταν και επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε προχωρά η διάθεση των ήδη κατασκευασμένων κατοικιών.

Με την κατάργηση της Εργατικής Εστίας σταμάτησαν τα εκδρομικά προγράμματα για χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους, που με αυτόν τον τρόπο είχαν τη δυνατότητα ολιγοήμερων διακοπών, το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού στην ουσία έχει απαξιωθεί και κανένα νέο πρόγραμμα αγοράς βιβλίων αλλά και εισιτηρίων θεάτρων δεν έχει εκπονηθεί.

Οι 24 Βρεφονηπιακοί Σταθμοί που λειτουργούν στον ΟΑΕΔ (από τον ΟΕΕ), αν και οι εγκαταστάσεις τους έχουν τη δυναμικότητα να εξυπηρετήσουν 700 περισσότερα βρέφη και νήπια, δεν διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό για να λειτουργήσουν».

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ ζητά την«ανασύσταση των Οργανισμών με το σύνολο των αρμοδιοτήτων τους και να ξεκινήσει, να διευρυνθεί και να ενισχυθεί το κατασκευαστικό πρόγραμμα, καθώς και όλα τα προγράμματα που καταργήθηκαν (...) Να καλυφθούν τα κενά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με την αντίστοιχη πρόσληψη εργαζομένων».

Όλο το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης εδώ

Share this article

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.