«Ευτυχώς που έκλεισε ο ΟΕΚ» ισχυρίστηκε η Υποδιοικήτρια Δ.ΥΠ.Α. σε συνάντηση με τον Σύλλογο Υπαλλήλων

Ενημερωτικό για την συνάντηση με την Υποδιοικήτρια Δ.ΥΠ.Α. κα.Χορμόβα Γιάννα

Το Δ.Σ του Συλλόγου μας πραγματοποίησε χθες το απόγευμα, συνάντηση με την Υποδιοικήτρια Δ.ΥΠ.Α. κα.Χορμόβα Γιάννα, κατόπιν αποστολής σχετικού αιτήματος το οποίο εκκρεμούσε από τονΟκτώβριοτου 2023. Ο Διοικητής δεν παρευρέθηκε στη συνάντηση ενώ παρέστη για ολιγόλεπτο χαιρετισμό.

Οικονομικά αιτήματα

  • Για τους ελέγχους μας, την αύξηση της αποζημίωσής τους, του αριθμού τους και την μη φορολόγησή τους η Υποδιοικήτρια απάντησε ότι δεν είναι σύμφωνη, ιδιαίτερα για τους ελέγχους που διεκπεραιώνονται ως διοικητικοί αφού κατά κανόνα πραγματοποιούνται στο ωράριο εργασίας ενώ ταυτόχρονα οι υπάλληλοι πληρώνονται οριζόντια τις υπερωρίες τους.

Ο Σύλλογός μας επιχειρηματολόγησε ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη αύξησης των πραγματοποιηθέντων επιτόπιων ελέγχων ιδιαίτερα για το στεγαστικό αντικείμενο και για την αύξηση της αποζημίωσής τους αφού σε πολλές περιοχές οι συνάδελφοι αναγκάζονται να μετακινούνται σε πολύ μακρινές αποστάσεις με τον συνολικό χρόνο απασχόλησης να είναι πολλές ώρες.

Όσον αφορά την αποζημίωση των υπερωριών μας, υπενθυμίζουμε ότι στον Δημόσιο τομέα η ανά ώρα υπερωριακή απασχόληση αποζημιώνεται με το ισόποσο του ωρομισθίου οκταώρου ενώ στον ιδιωτικό τομέα αποζημιώνεται επιπλέον 40% του ωρομισθίου.

Για την διεκδίκησή μας όσον αφορά την ένταξη στα ΒΑΕ για τις ειδικότητες στους ΒΝΣ, Μαγείρων, βοηθ.Μαγείρων και προσωπικού καθαριότητας επιχειρηματολόγησαμε την κατάφωρη αδικία σχετικά με την διακριτική αντιμετώπιση τους σε σχέση με τους αντίστοιχους εργαζόμενους στους Δήμους αλλά και στους ορισμένου χρόνου ακόμα και στον ίδιο εργασιακό χώρο ΒΝΣ Δ.ΥΠ.Α.

Η Υποδιοικήτρια μας απάντησε ότι η Δ.ΥΠ.Α. εφαρμόζει τους σχετικούς Νόμους χωρίς να συμφωνήσει για το δίκιο αίτημα των συναδέλφων μας ενώ από ότι διαπιστώσαμε δεν γνώριζε για την εκκρεμότητα νομοθέτησης βάσει του πορίσματος της επιτροπής για τα ΒΑΕ του Υπ.Οικονομικών.

Ζητήσαμε την ενσωμάτωση των υπαλλήλων Δ.ΥΠ.Α. στις επιταγές κοινωνικού τουρισμού, βιβλίων και θεάτρου, αφού πολλές χιλιάδων εξ αυτών δεν ενεργοποιούνται και δεν επαναδιατίθενται σε επιλαχόντες όπως στον ΟΠΕΚΑ.

Η απάντηση της Υποδιοικήτριας ήταν ότι δεν συμφωνεί, ότι θεωρεί εντελώς παράλογο το αίτημα να διεκδικούμε μια παροχή μόνο και μόνο γιατί εργαζόμαστε στην Υπηρεσία που το διεκπεραιώνει διεκδικώντας την εξαίρεσή μας από τους υπόλοιπους πολίτες.

Ο σύλλογος μας επιχειρηματολόγησε ότι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι λόγω του ότι τα εισοδήματά τους αποτυπώνονται και φορολογούνται μέχρι και το τελευταίο ευρώ, ο μεγαλύτερος αριθμός τους αποκλείεται από τα εισοδηματικά κριτήρια ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που χορηγούνται σε δικαιούχους- επαγγέλματα που φοροδιαφεύγουν.

Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού

Για την αναγκαιότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και τον προγραμματισμό της Διοίκησης ο Σύλλογός μας επιχειρηματολόγησε αναλυτικά με συγκεκριμένα παραδείγματα τόσο για το σύνολο ειδικοτήτων όσο και για την στελέχωση στο αντικείμενο της στέγασης όσο και για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

Τονίσαμε την μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών ιδιαίτερα για την στέγαση ενόψει της υλοποίησης των νέων στεγαστικών προγραμμάτων τις επόμενες ημέρες με τις χιλιάδες αιτήσεων και ενστάσεων που πρόκειται να κατατεθούν στη Δ.ΥΠ.Α.

Η απάντηση της Υποδιοικήτριας ήταν ότι η διεκπεραίωση θα γίνει με το λιγότερο δυνατό προσωπικό ενώ για τις ενστάσεις και για τον τρόπο εξέτασής τους, επέμεινε στην ίδια απάντηση.

Επιχειρηματολόγησαμε ότι απαιτείται η αποκλειστική απασχόληση των υπαλλήλων ιδιαίτερα στα ΚΠΑ2 για το αντικείμενο της στέγασης, ότι σε πολλές υπηρεσίες απασχολείται ένας ή κανένας υπάλληλος ενώ πολλές δυσλειτουργίες οφείλονται στην μη αντικατάσταση του προσωπικού που συνταξιοδοτείται ενώ συνεχώς ανακύπτουν προβλήματα από την διαχρονική άρνηση του ΟΑΕΔ να ασχοληθεί με την στέγαση παρότι από το 2013 έχει καταστεί καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ.

Για τις μόνιμες προσλήψεις στους σταθμούς, επιχειρηματολόγησαμε ότι δεν μπορεί να αποτελεί λύση στις πάγιες ανάγκες η πρόσληψη ορισμένου χρόνου υπαλλήλων ιδιαίτερα για παιδαγωγικούς λόγους και ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μια μόνιμη πρόσληψη από το 2008, εδώ και δεκαέξι ολόκληρα χρόνια.

Η απάντηση της Υποδιοικήτριας ήταν ότι αποτελεί προτεραιότητά της η ομαλή λειτουργία, η εξασφάλιση της αναλογίας προσωπικού/παιδιών των τμημάτων ιδιαίτερα με την νομοθέτηση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης και η κάλυψη των αιτήσεων, όσο το δυνατόν, περισσοτέρων οικογενειών εξαντλώντας την κτιριακή δυναμικότητα των σταθμών.

Όσον αφορά τον προγραμματισμό για τις μόνιμες προσλήψεις που εκκρεμούν στον ΑΣΕΠ και για τις υπηρεσίες που θα τοποθετηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα η απάντηση της Υποδιοικήτριας ήταν ότι είναι αρμοδιότητα του Α Υποδιοικητή.

Νέα Οργανική Δομή στη Δ.ΥΠ.Α. για την στέγαση

Το Δ.Σ του Συλλόγου μας τεκμηρίωσε την αναγκαιότητα σύστασης νέων οργανικών δομών, Γενική Διεύθυνση και νέων τμημάτων στην Διεύθυνση Ακίνητης Περιουσίας.

Η απάντηση της Υποδιοικήτριας ήταν ότι δεν συμφωνεί και ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως ανάγκη για τη σύσταση νέας δομής, ενώ για το ότι έχει νομοθετηθεί το αντικείμενο της στέγασης αρμοδιότητας Δ.ΥΠ.Α. να υπάγεται σε δύο διαφορετικά Υπουργεία (Εργασίας και Οικογενείας) μας απάντησε ότι δεν είναι πρωτόγνωρο και ότι σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες η στέγαση υλοποιείται από διαφορετικούς φορείς.

Για τους δανειολήπτες ΟΕΚ, τόσο για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την έκπτωση 40% αποπληρωμής εντός πενταετίας αλλά και για τους 32.000 δανειολήπτες που δεν έχουν καταθέσει αίτηση και υπάρχει μεγάλη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών, αδυναμίας είσπραξης των οφειλομένων και μεγάλος κίνδυνος απώλειας της Α κατοικίας τους το Δ.Σ ενημέρωσε αναλυτικά την Υποδιοικήτρια.

Η απάντηση της Υποδιοικήτριας ήταν ότι για το πρόβλημα με την αποπληρωμή εντός πενταετίας σκέφτηκε να αναζητήσει πειθαρχικές ευθύνες στους υπαλλήλους αλλά δεν το έκανε ενώ για όσους δανειολήπτες δεν έχουν ενταχθεί είναι ευθύνη τους αφού υπήρξαν διαδοχικές παρατάσεις και τους δόθηκε η ευκαιρία ρύθμισης των οφειλών τους. Σε κάθε περίπτωση μας απάντησε ότι θα εξεταστεί νέα ρύθμιση για όσους δεν έχουν ενταχθεί χωρίς να έχει όμως τα ίδια χαρακτηριστικά και τις ίδιες προϋποθέσεις με τις προηγούμενες διατάξεις.

Η καθολική θεώρηση λειτουργίας του Δημοσίου από πλευράς της Υποδιοικήτριας είναι ότι το Δημόσιο θα πρέπει να έχει ένα επιτελικό-συντονιστικό ρόλο, ενδυναμώνοντας την λειτουργία του μέσω ψηφιακών αναβαθμίσεων και να συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες όπως συνεργάστηκαν με ιδιωτική εταιρεία για τις περιπτώσεις δανειοληπτών που εντάχθηκαν στο Νόμο Κατσέλη.

Στέγαση Υπηρεσιών Δ.ΥΠ.Α.

Το Δ.Σ του Συλλόγου μας έθεσε το θέμα στέγασης των υπηρεσιών της Δ.ΥΠ.Α. και εάν έχουν διαπιστωθεί τα προβλήματα ασφαλείας που έχουμε δημοσιοποιήσει με προηγούμενες ανακοινώσεις μας όπως για το πρόβλημα με τη στέγη στον ΒΝΣ Ξάνθης. Τονίσαμε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα πρόσληψης μονίμου προσωπικού ειδικότητας μηχανικών αφού αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική ειδικότητα τόσο για τα νέα στεγαστικά όσο και για τις ίδιες τις υπηρεσίες της Δ.ΥΠ.Α.

Η απάντηση της Υποδιοικήτριας ήταν ότι δεν γνώριζε τί ακριβώς έχει γίνει με τη στέγαση του ΒΝΣ Ξάνθης ενώ δεν συμφώνησε για την αναγκαιότητα πρόσληψης μονίμου προσωπικού ειδικότητας μηχανικών.

Κανονικές άδειες (10ημερες) των υπαλλήλων στους ΒΝΣ

Το Δ.Σ του Συλλόγου μας επιχειρηματολόγησε ότι δεν είναι δυνατόν να υποχρεούνται οι υπάλληλοι των ΒΝΣ να τεκμηριώνουν σοβαρό λόγο αναγράφοντας σε ειδικό βιβλίο για να λάβουν τις κανονικές άδειες των δέκα ημερών που δικαιούνται.

Η απάντηση της Υποδιοικήτριας ήταν ότι χορηγούνται με την προϋπόθεση της ύπαρξης σοβαρού λόγου και ότι δεν ζητούνται από την Υπηρεσία δικαιολογητικά, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τον σχετικό Νόμο.

Στα επιχειρήματά μας ότι εισάγουν διακριτική μεταχείριση μεταξύ των υπαλλήλων ΒΝΣ-ΕΠΑΣ, ΙΕΚ που δικαιούνται τις αναφερόμενες άδειες αφού τους υπαλλήλους στην υπόλοιπη εκπαίδευση δεν τους υποχρεώνουν στην τεκμηρίωση σοβαρού λόγου, μας απάντησε ότι στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς, αποφάσισαν σχετικά εξαιτίας κατάχρησης των αδειών από τους υπαλλήλους αφού έχουν διαπιστώσει να λαμβάνονται χωρίς να υπάρχουν σοβαροί λόγοι παράλληλα με την ίδια την φύση του αντικειμένου λόγω του ότι εάν απουσιάζουν οι υπάλληλοι από τις αίθουσες, τότε δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα με τα φιλοξενούμενα παιδιά.

Η απάντηση του Συλλόγου μας ήταν ότι οι σταθμοί αποτελούν στην ουσία μια διαφήμιση για την Δ.ΥΠ.Α. αφού το επίπεδο λειτουργίας τους είναι εξαιρετικά υψηλό εξαιτίας των ίδιων των υπαλλήλων ενώ ακόμα και εάν διαπιστώθηκαν συγκεκριμένα περιστατικά αυτά επ ουδενί δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν το σύνολο των υπαλλήλων στους σταθμούς. Καταλήξαμε στα επιχειρήματα μας ότι η Διοίκηση είναι παραπληροφορημένη και ότι γνωρίζουμε και την πηγή της παραπληροφόρησης.

Ίδρυση νέων ΒΝΣ- αδειοδότηση παιδικών χαρών

Ο Σύλλογός μας έθεσε το σοβαρό θέμα με την ίδρυση νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών. Ρωτήσαμε για τον τρόπο λήψης απόφασης ίδρυσης νέου σταθμού στην Σαλαμίνα και εάν υπήρξε σχετική μελέτη. Τονίσαμε ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες ίδρυσης νέων ΒΝΣ στην Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη κ.α. και ότι υπάρχουν για παράδειγμα οικόπεδα όπως στη Νάξο όπου παραχωρήσαμε δωρεάν έκταση για την κατασκευή σχολείων αλλά έχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια αλλά δεν έχει γίνει τίποτα όπως και για τον επανασχεδιασμό των δωρεάν παραχωρήσεων εκτάσεων- καταστημάτων Δ.ΥΠ.Α. σε διάφορους φορείς.

Η Υποδιοικήτρια μας απάντησε ότι για την Σαλαμίνα υπήρξαν ώριμες μελέτες και ότι σχεδιάζεται η ίδρυση νέων ΒΝΣ σε όλη την επικράτεια σε οικόπεδα ιδιοκτησίας Δ.ΥΠ.Α.

Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση για τις στρεβλώσεις λειτουργίας του ΟΕΚ, για τα νέα στεγαστικά προγράμματα που τα έλαβαν δικαιούχοι που ουδέποτε κατέβαλλαν εισφορές κ.α με εκατέρωθεν επιχειρήματα ενώ στα περισσότερα θέματα δεν υπήρξε ουδεμία ταύτιση στις απόψεις μας.

Συνάδελφοι/ισες,

Η Υποδιοικήτρια Δ.ΥΠ.Α. μας είπε «ότι ευτυχώς που έκλεισε ο ΟΕΚ» απαξιώνοντας μηδενιστικά το επί τόσων ετών έργο του, στεγάζοντας πάνω από 700.000 οικογενειών σε αυτή τη Χώρα. Εμείς τονίσαμε ότι πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθεί η Δ.ΥΠ.Α. και να προχωρήσει σε όσα ορίζονται στη σχετική Νομοθεσία και στους όρους των παραχωρητηρίων στελεχώνοντας τις Υπηρεσίες και διενεργώντας όλους εκείνους τους επιτόπιους ελέγχους.

Το «ότι ευτυχώς που έκλεισε ο ΟΕΚ» που υποστηρίζει η Διοίκηση της Δ.ΥΠ.Α. αποτυπώνεται στην κοινωνία. Αποτυπώνεται σε μια άνευ προηγουμένη στεγαστική κρίση όπου οι ενοικιαστές πληρώνουν σχεδόν το μισό εισόδημά τους για το ενοίκιο ενώ τα προχειροσχεδιασμένα στεγαστικά προγράμματα της Δ.ΥΠ.Α. αποδεικνύεται ότι συνεχώς αυξάνουν τις τιμές στα ενοίκια κατασπαταλώντας τις εισφορές των εργαζομένων υπέρ ΟΕΚ.

Όπως γράψαμε στην ανακοίνωσή μας πριν λίγες ημέρες για την αποχή από την αξιολόγηση, η εργασιακή μας πραγματικότητα προβλέπεται δυστοπική.

Το μοντέλο λειτουργίας του Δημοσίου που μας επιβάλλουν είναι η ιδιωτικοποίηση ουσιωδών υπηρεσιών με την ταυτόχρονη απαξίωση οτιδήποτε δημοσίου.

Το μακρύ χέρι των ιδιωτών δίνει μαγικές λύσεις ενώ οι Δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για όλα όσα έχουν γίνει σε τούτη τη Χώρα οι οποίοι δεν πρέπει να διεκδικούν τίποτα για να αυξήσουν το εισόδημά τους και να ζουν αξιοπρεπώς.

Οι πάγιες ανάγκες σε μόνιμες προσλήψεις βαφτίζονται παροδικές με προσλήψεις ορισμένου χρόνου υπαλλήλων οι οποίοι καταλήγουν με μαθηματική βεβαιότητα ξανά στην ανεργία μόλις λήξουν οι συμβάσεις τους.

Οι Διοικήσεις μπορεί να γνωρίζουν εάν μια υπάλληλος δεν δικαιούται την μια ημέρα αδείας της αλλά δεν γνωρίζουν εάν οι υπηρεσίες τους έχουν σοβαρά προβλήματα ασφαλείας.

Οι Διοικήσεις μπορούν άνετα να αναδεικνύουν τις στρεβλώσεις λειτουργίας υπηρεσιών προηγούμενων δεκαετιών αλλά δεν κάνουν ουδεμία αυτοκριτική για την δεκαετή αντιμετώπιση του ΟΕΚ από τον ΟΑΕΔ την ίδια ώρα που πάνω από 121 σπίτια σαπίζουν από την υγρασία χωρίς δικαιούχους ενώ δεν έχουν ουδεμία ευθύνη από το 2013 για το ότι τα οριστικά παραχωρητήρια δεν έχουν εκδοθεί ακόμα σε πολλούς οικισμούς και για το ότι δεν ασχολούνται με τις χορηγηθείσες στεγαστικές παροχές.

Δυστοπική πραγματικότητα, δυστοπικό μέλλον !!

Μην τρέφετε αυταπάτες !!

Ο Σύλλογός μας θα συζητήσει εκτενώς τα θέματα στην προσεχή συνεδρίαση του Δ.Σ και θα λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για τις διεκδικήσεις των υπαλλήλων που εκπροσωπεί !!

Share this article

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.