Συνάντηση του ΠΑΝΣΥΠΟ με τη ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - Ποιές είναι οι θέσεις του νέου κόμματος για τη λύση του στεγαστικού προβλήματος

Χθες πραγματοποιήθηκε στη Βουλή συνάντηση εργασίας του Συλλόγου μας με τη Νέα Αριστερά. Στη συνάντηση παρέστησαν οι Βουλεύτριες, Έφη Αχτσιόγλου, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου και το στέλεχος του κόμματος Ανδρέας Νεφελούδης και οι συνεργάτες τους.

 

Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας ενημέρωσε αναλυτικά για τις θέσεις του σύμφωνα με το Καταστατικό ΠΑΝΣΥΠΟ περί ίδρυσης ενός δημοσίου φορέα αρμοδίου για τη στεγαστική πολιτική, για τις εκκρεμότητες του ΟΕΚ, για την εξόφθαλμη κατασπατάληση Ευρωπαϊκών πόρων για την αγορά νέου κτιρίου Διοίκησης, για την υποστελέχωση των υπηρεσιών, καθώς και για την ανάγκη νομοθέτησης νέων ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες ΟΕΚ που δεν έχουν ενταχθεί σε ουδεμία ρύθμιση.

Ενημερώσαμε αναλυτικά για τον οικισμό του Ολυμπιακού Χωριού, τον προγραμματισμό της Διοίκησης για κατασκευή νέου Mall χωρίς να ενδιαφέρεται για τις στεγαστικές ανάγκες της ευρύτερης περιουχής και την γενικότερη αδιαφορία της Διοίκησης Δ.ΥΠ.Α. για την ακίνητη περιουσία του ΟΕΚ με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ότι πάνω από 121 σπίτια σαπίζουν από την υγρασία ενώ η κοινωνία αναζητά σπίτια με φθηνά ενοίκια.

 

Οι εκπρόσωποι της Ν.Αριστεράς μας ενημέρωσαν για τις θέσεις τους για την στεγαστική πολιτική που έχει ανάγκη η Χώρα. Συγκεκριμένα τόνισαν ότι απαιτείται η ίδρυση ενός Υφυπουργείου Στέγασης στο οποίο θα υπάγεται ένας νέος Δημόσιος Φορέας υπεύθυνος για τη στεγαστική πολιτική. Στο πλαίσιο των νέων στεγαστικών προγραμμάτων που πρέπει να εφαρμοστούν συμπεριλαμβάνονται η επιδοματική πολιτική για τη μείωση των ενοικίων με ευρύτερα από τα σημερινά οικονομικά κριτήρια δεδομένης και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης και του πληθωρισμού καθώς και νέες κατασκευές κοινωνικών κατοικιών.

 

Συμφωνήσαμε από κοινού ότι απαιτείται η συνεχής κρατική στεγαστική φροντίδα με κύριο χαρακτηριστικό ότι η στέγαση αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπορικό πεδίο και ότι απαιτείται η πλήρης κατάργηση της golden visa και ουσιαστικοί περιορισμοί στην βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων.

 

Το Δ.Σ του Συλλόγου κατέθεσε την θέση του περί ρύθμισης της αγοράς ενοικίων με τη νομοθέτηση πλαφόν αύξησης τους. Η Νέα Αριστερά συμφώνησε επί της αρχής της πρότασής μας αλλά πρόσθεσε ότι απαιτείται να προηγηθεί η κατά τόπους χωρική μελέτη έτσι ώστε να νομοθετηθεί εκεί που απαιτείται το πλαφόν στα ενοίκια και όχι οριζόντια.

 

Συζητήθηκε εκτενώς η χρηματοδότηση των στεγαστικών προγραμμάτων τόσο των υφιστάμενων (Σπίτι μου-Ανακαινίζω κ.α) όσο και των νέων που απαιτούνται.

Συζητήθηκε επίσης η λειτουργία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογενείας και οι ρυθμίσεις που πρόκειται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή.

 

Προς την επίτευξη όλων των κοινών μας θέσεων συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεχής επικοινωνία για την ανάδειξη των προβλημάτων που χρονίζουν με τελικό σκοπό την μείωση του κόστους στέγασης και την αξιοπρεπή διαβίωσή τους καθώς και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα θέματα που άπτονται των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές κοινωνικές ομάδες πληθυσμού.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΙΒΕΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ          ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Share this article

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.