Ταλαιπωρία με απόφαση Δήμου Μυκόνου -Οι απαντήσεις της κοσμοσυρροής στο ΚΠΑ2 ΟΑΕΔ Σύρου -

Πρωτόγνωρες εικόνες επικρατούν από το πρωί της Τρίτης στο υποκατάστημα ΟΑΕΔ της Σύρου, καθώς εκατοντάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι στη Μύκονο μετακινούνται ώστε να εξυπηρετηθούν, κατόπιν απόφασης του Δήμου Μυκόνου να διακόψει τη σύμβασή του με τον ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα επικρατεί μεγάλη ένταση, λόγω ταλαιπωρίας.

Μέχρι και παρέμβαση της Αστυνομίας ζητήθηκε το πρωί της Τρίτης, προκειμένου να κατευναστούν τα πνεύματα και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, που επικρατούσε έξω από τα γραφεία του Υποκαταστήματος ΟΑΕΔ, στην Ερμούπολη της Σύρου, όπου εκατοντάδες ήταν οι άνεργοι, που ταλαιπωρούνταν επί ώρες και οι οποίοι μετέβησαν από το νησί της Μυκόνου, προκειμένου να λάβουν το επίδομα ανεργίας, καθώς η ξαφνική απόφαση του Δήμου Μυκόνου, να μην ανανεώσει τη σύμβασή του με τον Οργανισμό, η οποία προέβλεπε την απασχόληση δημοτικού υπαλλήλου, για τη στελέχωση Γραφείου Εξυπηρέτησης του ΟΑΕΔ, αφήνει «στον αέρα» τους άνεργους του νησιού.

Το υποκατάστημα του ΟΑΕΔ στη Σύρο, μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης, επισκέφτηκε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, κ. Μάρκος Βουτσίνος, ο οποίος δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές, καθώς επίσης και με το Δήμο Μυκόνου, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Στο «κενό» οι προσπάθειες εύρεσης λύσης

Κατά την επίσκεψη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, κ. Βουτσίνου, συνοδευόμενου από τον συμμετέχοντα στο Δ.Σ. του φορέα, κ. Γιάννη Μπάιλα, την ώρα που δεκάδες πολίτες περίμεναν υπομονετικά για την εξυπηρέτησή τους και απούσας της διευθύντριας του Υποκαταστήματος, κ. Ειρήνης Περδίκη, η αρμόδια υπάλληλος ενημέρωσε, πως η ταλαιπωρία των Μυκονίων πολιτών δεν οφείλεται στους εργαζομένους της υπηρεσίας, αλλά στην απόφαση της δημοτικής αρχής του νησιού, να μη συνεχίσει να διαθέτει δημοτικό υπάλληλο για την κάλυψη των αναγκών τους, χωρίς να απαιτείται η μετακίνησή τους.

Οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την παρέμβαση της Αστυνομίας, η οποία κλήθηκε κατόπιν απόφασης της Διεύθυνσης, ώστε να κατευνάσει τα πνεύματα στην τεράστια ουρά εξυπηρέτησης, κατά τις πρώτες ώρες λειτουργίας του Υποκαταστήματος, απευθύνοντας ερωτήματα, όπως «οι άνθρωποι είναι και άνεργοι και πεινασμένοι, θα τους δείρουμε κιόλας;».

Η υπάλληλος εξήγησε, σε ιδιαίτερα ψύχραιμο τόνο, τόσο στους πολίτες, που παρακολουθούσαν τη συζήτηση, όσο και στους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου, χωρίς να αναφέρεται στους λόγους, που θεωρήθηκε απαραίτητη η κλήση της Αστυνομίας, πως από νωρίς το πρωί της Τρίτης είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πολίτες, λόγω έλλειψης ανταποκριτή του ΟΑΕΔ στη Μύκονο, καθώς η σύμβαση του Δήμου Μυκόνου με τον ΟΑΕΔ, προκειμένου να διαθέτει δημοτικό υπάλληλο, σε επιδοτούμενη θέση, έληξε, με το Δήμο να επιλέγει τη μη ανανέωση αυτής της σύμβασης.

Ως εκ τούτου, όπως σημείωσε, η απόφαση αυτή δεν αφορά στο υποκατάστημα της Σύρου, το οποίο, γνωρίζοντας την απόφαση αυτή του Δήμου Μυκόνου, επιχείρησε με ενέργειες της Διεύθυνσης επαφή με υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού και του Υπουργείου Εργασίας, να δοθεί λύση στο μείζον θέμα αυτό. Η απάντηση, ωστόσο, της Διοίκησης του ΟΑΕΔ ανέφερε, πως εφόσον ο Δήμος Μυκόνου δεν επιθυμεί τη συνέχιση της σχετικής σύμβασης, ο Οργανισμός δεν δύναται να δώσει εναλλακτική λύση.

Την κατάσταση ήρθε να επιβαρύνει περαιτέρω η δυσλειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος, το οποίο συντέλεσε σε περισσότερη καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των ανέργων.

Πεπερασμένες οι δυνατότητες των λιγοστών υπαλλήλων

Όπως έκανε γνωστό η υπάλληλος του υποκ/ματος ΟΑΕΔ της Σύρου, με το πλοίο της γραμμής έφτασαν εκατοντάδες άνεργοι, οι οποίοι αιτούνταν την εξυπηρέτησή τους εντός μερικών ωρών, προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο της επιστροφής, γεγονός που καθίσταται αντικειμενικά αδύνατον, δεδομένου του μικρού αριθμού των ήδη υπαρχόντων υπαλλήλων, αλλά και την άρνηση της Διοίκησης του Οργανισμού, σε αίτημα της Διεύθυνσης του Υπ/ματος για ενίσχυση του προσωπικού, ενόψει της λήξης της σύμβασης με τον Δήμο Μυκόνου.

Οι υπάλληλοι, αφού φρόντισαν, θυσιάζοντας χρόνο από την εξυπηρέτηση των πολιτών, να εκδώσουν αριθμούς προτεραιότητας, εφόσον υπήρξε η προαναφερθείσα αναστάτωση στην «ουρά» που δημιουργήθηκε, μεταξύ των ίδιων των ανέργων. Προτεραιότητα δόθηκε σε όσους είχαν στην κατοχή τους νούμερα, που δεν εξυπηρετήθηκαν την προηγούμενη ημέρα, ενώ ακολούθησαν σύντομα οι νεοαφιχθέντες.

Έως και τις 13:00 το μεσημέρι της Τρίτης, είχαν εξυπηρετηθεί πλέον των 30 ατόμων, τα οποία είχαν στην κατοχή τους αριθμό προτεραιότητας από τη Δευτέρα, όπως επίσης και 111 άτομα, με αριθμό προτεραιότητας που αντιστοιχούσε σε εκείνη την ημέρα. Σύμφωνα με την υπάλληλο, εκδόθηκαν περίπου 60 αριθμοί για την Τετάρτη, προκειμένου να καταφέρουν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να εξυπηρετηθούν σύντομα και πριν την αναχώρηση του πλοίου της γραμμής για Μύκονο στις 11.15.

Οι διαμαρτυρίες των ανέργων, οι οποίοι βρέθηκαν στο Υπ/μα της Σύρου, ήταν έντονες, δεδομένου, ότι βρίσκονταν στη Σύρο από νωρίς το πρωί της Τρίτης, με τα νούμερα προτεραιότητάς τους να εκδίδονται για Τετάρτη, με αποτέλεσμα να βρίσκονται αναγκασμένοι να διανυκτερεύσουν και να καταλύσουν σε ξενοδοχεία, γεγονός, που συνεπάγεται και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, την οποία καλούνται να καλύψουν από το πενιχρό επίδομα ανεργίας.

Παράλληλα, ζήτησαν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους ηλεκτρονικά, με την υπάλληλο να εξηγεί, πως αν και κάτι τέτοιο θα ήταν ευχής έργον, δεν προβλέπεται από το νομικό πλαίσιο, το οποίο απαιτεί τη φυσική παρουσία του δικαιούχου για την αίτηση, «δένοντας τα χέρια» υπαλλήλων και ανέργων και προκαλώντας καθυστερήσεις.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, δήλωσε, πως «αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο, είδαμε τον κόσμο εδώ, να κάνει ολόκληρο ταξίδι, για να έρθει μέχρι εδώ και να πάρει το επίδομα ανεργίας», τονίζοντας πως αυτό θα ξοδευτεί για τα έξοδα διανυκτέρευσης.

Ο κ. Βουτσίνος σημείωσε, πως το πρόβλημα οφείλει να λυθεί μέσω του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο πρέπει να μεριμνήσει για τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ σε όλα τα νησιά, δεδομένου ότι δεν είναι μόνο το νησί της Μυκόνου, που αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα.

Αφού στηλίτευσε την κίνηση, περί κλήσης αστυνομικής δύναμης, ο κ. Βουτσίνος υπογράμμισε, πως οι πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται σε αντίστοιχες καταστάσεις, μπορούν και επιβάλλεται να απευθύνονται προς το Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να παρεμβαίνει και όπου είναι δυνατόν να παρέχει λύσεις.

Συνειδητή επιλογή η ταλαιπωρία των πολιτών

Σημαντικότερα όλων, σε σχέση με την άδικη, πολύωρη, ακόμη και πολυήμερη ταλαιπωρία των Μυκονίων ανέργων, είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν, από την απόφαση του Δήμου Μυκόνου, να «τραβήξει την πρίζα» από το Γραφείο Εξυπηρέτησης του ΟΑΕΔ στο νησί.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, παρά το γεγονός, ότι αντλείται ένας δημοτικός υπάλληλος, προκειμένου να ασχολείται με τα θέματα του ΟΑΕΔ, ο εκάστοτε Δήμος επιδοτείται, για αυτή την παραχώρηση.

Κατά συνέπεια, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα, ως προς το ποιος είναι ο λόγος, που ο Δήμος επέλεξε να αφήσει μία τόσο νευραλγική υπηρεσία να φύγει από το νησί, δεδομένου, ότι η Μύκονος αποτελεί κατ’ εξοχήν τουριστικό νησί και ο μεγαλύτερος πληθυσμός απασχολείται εποχιακά, με αποτέλεσμα όλο τον υπόλοιπο χρόνο, να εξαρτάται από το επίδομα του Ταμείου Ανεργίας, ή ακόμη και με ποια δικαιολογία έστειλε τους πολίτες της Μυκόνου σε έναν πολυδάπανο «Γολγοθά», εφόσον, με την επιδότηση του ΟΑΕΔ για την απασχόληση ενός και μοναδικού δημοτικού υπαλλήλου, καθώς και με τις ευκαιρίες των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, θα υπήρχε η δυνατότητα κάλυψης των όποιων κενών σε προσωπικό, στις δημοτικές υπηρεσίες.

Έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις και με τη συνέχιση της αρνητικής στάσης του Δήμου Μυκόνου, απέναντι στη σύναψη σύμβασης με τον ΟΑΕΔ, για επαναφορά των υπηρεσιών στο νησί, η ταλαιπωρία των πολιτών θα συνεχιστεί επ’αόριστον, με ευθύνη του Δήμου Μυκόνου, καθώς το πεπερασμένο προσωπικό του Υποκαταστήματος της Σύρου, εφόσον δεν πρόκειται να στελεχωθεί περαιτέρω, δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των εκατοντάδων Μυκονίων, σε διάστημα της μίας ή των δύο ημερών.

http://www.koinignomi.gr/news/politiki/politiki-kyklades/2016/11/09/talaiporia-me-apofasi-dimoy-mykonoy.html

Share this article

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.