Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς επίδομα ανεργίας εκατοντάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου!

Για δύο πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν χιλιάδες εργαζόμενους στην περιοχή μας, κυρίως στον κλάδο του τουρισμού, οι οποίοι βρίσκονται ανασφάλιστοι ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να μην πάρουν και την επιδότηση ανεργίας μέχρι τα Χριστούγεννα, ενημέρωσαν χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αυτοί, μίλησαν ο Πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας, όπως και ο Αντιπρόεδρός του και Πρόεδρος του Σωματείου των Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Θανάσης Σταμούλης ενώ παρόντες ήταν ο Γραμματέας κ. Νίκος Τριπολίτης και το μέλος της Διοίκησης κ. Παναγιώτης Εγγλέζος. Αναλυτικά:

Ανασφάλιστοι εργαζόμενοι
Το πρώτο θέμα έχει να κάνει με το ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό το ΙΚΑ έχει πάρει μία απόφαση ότι αν μία επιχείρηση έχει οφειλές ή δεν τηρεί τις ρυθμίσεις που έχει κάνει κτλ., αυτόματα αποκλείεται από τη δυνατότητα που έχει να υποβάλει τις ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση) στο ΙΚΑ, έστω και με χρεωστικές, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να είναι ασφαλισμένοι και οι οφειλές που έχει η επιχείρηση να πηγαίνουν στις οφειλές τις υπόλοιπες του ΙΚΑ. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι ασφαλίζονταν και το ΙΚΑ κυνηγούσε τον εργοδότη να εισπράξει τις ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως είπε, λοιπόν, ο κ. Χατζησάββας, υπάρχουν και στην περιοχή μας πάρα πολλές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τη δυνατότητα να κάνουν ηλεκτρονικές υποβολές τις ΑΠΔ, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες ή και χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτή τη στιγμή, να είναι ανασφάλιστοι!

Μάλιστα, βάσει των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει το ΕΚΡ, μετά και από επισκέψεις στο τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ της Ρόδου, αυτό αφορά περίπου 80 επιχειρήσεις στο νησί, μεσαίες, μικρές ή ακόμα και μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που απασχολούν από 2 έως 100 ή και 200 άτομα, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι μιλάμε για εκατοντάδες εργαζόμενους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν πρόσβαση στην ασφαλιστική κάλυψη. Αυτοί και βιβλιάριο δεν θα μπορούν να θεωρήσουν το επόμενο διάστημα, όταν λήγει, αλλά, το κυριότερο, δεν θα έχουν πρόσβαση στις παροχές του ΟΑΕΔ όσο αφορά στο επίδομα ανεργίας.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΚΡ, ήδη, καθημερινά δεκάδες εργαζόμενοι προσέρχονται στο Σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων και καταγγέλλουν ότι τα ένσημά τους δεν εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να μη δέχεται τις αιτήσεις τους για να πάρουν το επίδομα ανεργίας.

Μάλιστα, ο κ. Χατζησάββας προειδοποίησε ότι το θέμα αυτό θα οξυνθεί περισσότερο γιατί τέλος του μήνα θα κλείσουν όλα τα ξενοδοχεία και αφορά σε τέσσερις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από τις 80, οι οποίες μπορεί να απασχολούν και 200 εργαζόμενους το καθένα και αυτοί, δυστυχώς, δεν θα έχουν πρόσβαση στην ασφάλιση και την επιδότηση ανεργίας.

Έτσι, από κοινού με το Σωματείο τους, το ΕΚΡ πραγματοποίησε παράσταση στο ΙΚΑ ζητώντας να ξεπεραστεί το θέμα αυτό και είπε ότι το ΙΚΑ θα έπρεπε, στις αρχές της σεζόν, εφόσον είναι γνωστοί κακοπληρωτές αυτοί οι επιχειρηματίες, να μην τους δώσει το δικαίωμα ν’ ανοίξουν καθόλου, από τη στιγμή μάλιστα που το ΙΚΑ και ο ΣΕΠΕ έχουν δικαίωμα να επιβάλλουν αυτή την ποινή.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι, αν δεν άνοιγαν αυτά τα ξενοδοχεία στην αρχή της σεζόν, και οι εργαζόμενοι θα έβρισκαν αλλού δουλειά και το ΙΚΑ θα μπορούσε να εξασφαλίσει τα ένσημα που του οφείλονταν με κάποιο άλλο τρόπο.  Και είπε, στη συνέχεια: «Σήμερα, όμως, που έληξε η τουριστική περίοδος, δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να έχουν δουλέψει έξι μήνες και να…είναι άφαντοι για το ΙΚΑ».

Στη συνέχεια, ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο πρόβλημα, να απευθυνθούν άμεσα στο Σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων, το οποίο έχει βρει μία ενδιάμεση λύση για να μπορέσει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους ν’ ασφαλιστούν και να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στην επιδότηση ανεργίας. Θα γίνουν, δηλαδή, μαζικές παραστάσεις στο ΙΚΑ, όπως και ομαδικές καταγγελίες και θα το υποχρεώσουν να τους περάσει τα ένσημά τους.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να σημειώσει ότι αν πηγαίνει ο κάθε ένας εργαζόμενος μόνος του στην υπηρεσία του ΙΚΑ ή του ΟΑΕΔ, ενδεχομένως να μην μπορέσει να βρει το δίκιο του. Αν υπάρχουν, όμως, και μεμονωμένοι εργαζόμενοι σε άλλες επιχειρήσεις (σ.σ. βιοτεχνίες, καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια), να απευθύνονται είτε στο Σωματείο είτε στο ΕΚΡ και με τους νομικούς τους συμβούλους θα προσπαθήσουν να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. «Κανένας δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνος του, εκτός και αν ο Διοικητής του ΙΚΑ, στον οποίο και απευθυνθήκαμε, δώσει μία συνολική λύση στο πρόβλημα», τόνισε.

Δεύτερη κίνησή τους ήταν να στείλουν επιστολή στον Διοικητή του ΕΦΚΑ, την οποία κοινοποίησαν και στην Υπουργό Εργασίας από την οποία και ζήτησαν να δώσει λύση στο πρόβλημα,  ν’ ανοίξει το σύστημα και ν’ ασφαλιστούν αυτοί οι άνθρωποι, αφού για όλους αυτούς έχουν υποβληθεί ΑΠΔ στο ΙΚΑ, «για να μην αναγκαστούμε χίλιους ή δύο χιλιάδες ανθρώπους να τους κουβαλάμε στα γραφεία του ΙΚΑ και να τους βάζουμε να κάνουν ατομικές καταγγελίες!», όπως είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «το ζήτημα αφορά πάρα πολύ κόσμο και πρέπει να λυθεί κεντρικά.

Αν δεν γίνει αυτό, είναι αναγκασμένοι να πάρουν όλα τα μέτρα ενώ θα καταγγέλλει ατομικά κάθε εργαζόμενος τον εργοδότη του στο ΙΚΑ και μετά αυτό είναι υποχρεωμένο να του περάσει τα ένσημα, ακόμα και αν χρωστά ο εργοδότης.

Για τον ΟΑΕΔ
Το δεύτερο θέμα που είναι σχετικό, αφορά στην επικείμενη κατάθεση χιλιάδων αιτήσεων στον ΟΑΕΔ για την επιδότηση ανεργίας. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζησάββας, πάνω από είκοσι χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι δούλεψαν εποχιακά φέτος, όπως κάθε χρόνο, θα απευθυνθούν στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για να πάρουν επίδομα ανεργίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα, προχθές έκαναν παράσταση και στη Διευθύντρια του ΙΚΑ της Ρόδου και στον Διευθυντή του ΙΚΑ Αρχαγγέλου και τους ζήτησαν επιτακτικά, φέτος, να μην αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και που είχε ως αποτέλεσμα, πέρυσι, ακόμα και μέχρι το Μάρτιο και τον Απρίλιο οι περισσότεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι να μην έχουν πληρωθεί και να περάσουν το χειμώνα δίχως ένα ευρώ στην τσέπη!

Το Σωματείο ζήτησε, λοιπόν, όλες οι αποφάσεις να έχουν βγει μέχρι τα Χριστούγεννα αφού, όπως είπε ο Πρόεδρος του ΕΚΡ, δεν θα δεχθούν κανένας εργαζόμενος να κάνει Χριστούγεννα φέτος στη Ρόδο δίχως επίδομα ανεργίας.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που τους είπε η Διευθύντρια του ΙΚΑ της Ρόδου, ότι δηλαδή η υπηρεσία έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί γύρω στους 250 εργαζόμενους την ημέρα για την κατάθεση των αιτήσεων και αντιλαμβάνεται κανείς την ταλαιπωρία στην οποία θα υποβληθούν.

Έτσι, κ. Χατζησάββας επικοινώνησε προχθές με τον υποδιοικητή του ΟΑΕΔ, τον κ. Κοντοπάνο και του ζήτησε να στείλει έκτακτο προσωπικό για δύο μήνες στη Ρόδο για να μπορέσει να ενισχύσει το τοπικό υποκατάστημα. Του πρότεινε, μάλιστα, το ΕΚΡ ν’ αναλάβει τις δαπάνες φιλοξενίας τους για να μην ταλαιπωρηθούν άλλο οι εργαζόμενοι.

Σημειώνεται ότι, όπως τους είπε η Διευθύντρια, μπορεί να διαθέσει 7 άτομα για την εξυπηρέτηση των ανέργων ενώ οι ίδιοι ζήτησαν να διατεθεί το σύνολο των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ για  δύο μήνες ώστε να διεκπεραιώσουν τα επιδόματα ανεργίας, ωστόσο τους απάντησε ότι έχουν και άλλες δουλειές να κάνουν και ότι δεν μπορεί να διαθέσει παραπάνω από 7 άτομα.

Όπως εξήγησαν, λοιπόν, χθες, αυτό σημαίνει ότι 7 άτομα θα διατεθούν για να εξυπηρετήσουν τους 13 χιλιάδες ασφαλισμένους στο υποκατάστημα της Ρόδου και τέσσερα άτομα τους 7000 στον Αρχάγγελο. Αυτό σημαίνει ότι ένας υπάλληλος αντιστοιχεί σε 2000 εργαζόμενους, κάτι που σημαίνει ότι για να βγάλει τα επιδόματα θα χρειαστεί έξι μήνες! Σημείωσαν, πάντως, ότι, πέρυσι στον Αρχάγγελο, οι υπάλληλοι υπερέβαλαν εαυτόν και μέχρι τα Χριστούγεννα είχαν πληρωθεί όλοι.

«Εμείς δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας», είπε ο κ. Χατζησάββας και ανέφερε ότι θα ζητήσουν και τη συνδρομή των βουλευτών για να έρθουν κάποιοι εργαζόμενοι με απόσπαση.

Ο κ. Σταμούλης από την πλευρά του είπε ότι, ως Σωματείο τους πρότειναν να φέρουν και εργαζόμενους με εθελοντική εργασία, στον ΟΑΕΔ, αλλά η Διευθύντρια δεν δέχθηκε επειδή, όπως τους είπε, δεν μπορούν να μπουν στο σύστημα. «Εμείς απαιτούμε, δεν ζητάμε, μέχρι τον Δεκέμβριο, πριν τα Χριστούγεννα, να έχουν πληρωθεί όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι», τόνισε ο ίδιος και ανέφερε ότι πολλά ξενοδοχεία έχουν αφήσει απλήρωτους εργαζόμενους οπότε αν, για οποιοδήποτε λόγο, χάσουν και το επίδομα ανεργίας, θα κάνουν μαύρα Χριστούγεννα.

Για τους ανασφάλιστους είπε ότι με τον κ. Χατζησάββα βρήκαν τη λύση για να πάρουν προσωρινά ανεργία, ωστόσο πρέπει να απευθύνονται στο Σωματείο για να κάνουν μαζικές παραστάσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα αυτό βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά στην προσωρινή λύση και αυτό που επιδιώκουν οι ίδιοι είναι οριστική λύση, σε διαφορετική περίπτωση προμήνυσε ότι «και το Σωματείο και το ΕΚΡ δεν θ’ αφήσουν τίποτα όρθιο».

 

http://www.rodiaki.gr/article/375595/xwris-epidoma-anergias-ekatontades-xenodoxoypallhloi-ths-rodoy

Share this article