Αντωνοπούλου: Στηρίζουμε τον άνεργο, όχι τους μεσάζοντες Η απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας σε δημοσίευμα

«Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει και υλοποιεί με τον ΟΑΕΔ προγράμματα που υποστηρίζουν πραγματικά τον άνεργο και όχι τους φορείς και τους μεσάζοντες της επαγγελματικής κατάρτισης» διευκρινίζει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την αντιμετώπιση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία απαντά με σημερινή ανακοίνωσή της σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" δισέλιδο ρεπορτάζ, με βασικό τίτλο "Τα λεφτά για τους ανέργους πάνε σε κολλητούς" και υπότιτλο "Κατασπατάληση των κονδυλίων που προορίζονται για την επιδότηση και κατάρτιση των ανέργων από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας καταγγέλλει η γενική γραμματέας". Το ρεπορτάζ συμπληρώνεται από ένθετο θέμα, με τίτλο "Απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων"».

Όπως αποσαφηνίζει η κ. Αντωνοπούλου, «πρόκειται για ακόμη ένα "αποκαλυπτικό" ρεπορτάζ, που επιχειρεί να πλήξει την προσπάθεια που καταβάλλει η σημερινή κυβέρνηση να σταματήσει αυτό ακριβώς που καταγγέλλεται: Την κατασπατάληση των κονδυλίων για τους ανέργους σε "κολλητούς", από όποιο χώρο και αν προέρχονται και, για την ακρίβεια, σε ένα κρατικοδίαιτο σύστημα υποτιθέμενης επαγγελματικής κατάρτισης με ελάχιστο όφελος για τους ανέργους. Η "κατάρτιση" των ανέργων λειτουργεί εδώ και χρόνια αφενός μεν ως επιδοματική πολιτική αφετέρου δε ως μηχανισμός εξυπηρέτησης επιχειρήσεων μικρών, μεσαίων και μεγάλων».

«Όσον αφορά τη βασική "πηγή" του ρεπορτάζ», σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, «η επιλογή τροφοδότησης με ανυπόστατες, ψευδείς ή ανακριβείς πληροφορίες στην εφημερίδα και τη συντάκτρια του ρεπορτάζ, δημιουργεί μείζον θέμα πολιτικής δεοντολογίας, το οποίο ασφαλώς και θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά το αμέσως προσεχές διάστημα».

Ειδικότερα, η κ. Αντωνοπούλου επισημαίνει ότι «όσον αφορά την εφημερίδα και τη συντάκτρια του ρεπορτάζ, προκύπτει θέμα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αφού επέλεξαν να παραθέσουν μονομερώς τις "πληροφορίες" που τους διέθεσε η "πηγή" τους, χωρίς την παραμικρή προσπάθεια να τις διασταυρώσουν με την εκδοχή της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου. Βεβαίως, αυτή η παράλειψη δεν μας εκπλήσσει για τη συγκεκριμένη εφημερίδα. Όσον αφορά το περιεχόμενο του "αποκαλυπτικού" ρεπορτάζ, αυτό υιοθετεί το εντελώς ανυπόστατο και ιδιοτελές περιεχόμενο επιστολής που εστάλη προς τον πρωθυπουργό, ενώ επικαλείται πληροφορίες, οι οποίες δήθεν αποδεικνύουν "κακοδιαχείριση των κονδυλίων" που προορίζονται για την υποστήριξη των ανέργων. Ο δε βαρύγδουπος τίτλος του ρεπορτάζ δεν προκύπτει σε καμία περίπτωση από τα στοιχεία του δημοσιεύματος, καθώς δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά που να "αποκαλύπτει" ποιοι είναι οι κολλητοί της υπουργού».

«Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους»- τονίζει η κ. Αντωνοπούλου -«ότι η επαγγελματική κατάρτιση των ανέργων και η αναβάθμιση των προσόντων τους δεν θα συνεχίσει να λειτουργεί με όρους σούπερ μάρκετ με παρελκυστικές "προσφορές", μέσω νομίμων, αλλά αγοραίων πρακτικών. Διαβεβαιώνουμε ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, βάζουμε καινούργιους κανόνες, που στόχος τους είναι, σίγουρα, όχι να εξυπηρετήσει η κυβέρνησή μας τα όποια συμφέροντα, αλλά να θέσει πλαίσιο ορθής λειτουργίας. Σε ό,τι αφορά τα ειδικότερα στοιχεία του "αποκαλυπτικού" ρεπορτάζ, το οποίο το μόνο που αποκαλύπτει είναι την κακοβουλία της "πηγής" πληροφόρησης, οφείλουμε να εξηγήσουμε στη συντάκτρια και στην "πηγή" της ότι: α) "Αυτεπιστασία" ενός προγράμματος δεν σημαίνει απευθείας ανάθεση. Αποτελεί εναλλακτική δυνατότητα που δίνουν ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και το διαχειριστικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ και έχει την έγκριση της αρμόδιας για την κανονικότητα και επιλεξιμότητα των δράσεων Διαχειριστικής Αρχής, η οποία είχε και τον τελευταίο λόγο, β) η διεύρυνση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας και σε διάρκεια και σε τελικό όφελος τόσο για τους ανέργους όσο και για τους δήμους στους οποίους θα απασχοληθούν, έχει αναγνωριστεί από όλους και έχει απτά αποτελέσματα. Οι αλλαγές στα κριτήρια επιλογής των ανέργων - που κατά το "αποκαλυπτικό" ρεπορτάζ προκάλεσαν "την έκρηξη στις σχέσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και της γενικής γραμματέως" - έγιναν ακριβώς, για να υπηρετηθεί η συνταγματική αρχή της ισότητας στη μεταχείρισή τους».

Όπως υπογραμμίζει η κ. Αντωνοπούλου, «η νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας παρέχει οκτάμηνη μισθωτή απασχόληση με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Τα νέα προγράμματα υποστήριξης των ανέργων περιέχουν εγγυημένη απασχόληση και στοχευμένη αναβάθμιση προσόντων, που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας».

Παράλληλα, προσθέτει ότι «εκείνο που, πρωτίστως, χρειάζεται ο άνεργος, είναι δουλειά και εξατομικευμένη υποστήριξη, ώστε να ενταχθεί στην αγορά εργασίας. Αυτή η πολιτική επιλογή, προφανώς, ενοχλεί όλους εκείνους που τα προηγούμενα χρόνια απομυζούσαν τους κοινοτικούς πόρους από τα προγράμματα υποστήριξης των ανέργων. Δεν πειράζει, για όλα υπάρχει πρώτη φορά. Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας, την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας. Στους επαγγελματίες της διαστρέβλωσης και τους υποβολείς τους θα απαντήσουμε πρωτίστως με τη δουλειά μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα παραιτηθούμε και από τα άλλα νόμιμα δικαιώματά μας».

Share this article

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.