Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΑΕΔ - Στα αζήτητα πάνω από 13.000 επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης!

Οι επιχειρήσεις δεν προσλαμβάνουν 50άρηδες ούτε με επιδότηση - Αλλαγές δρομολογούν το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ

Ακάλυπτο παραμένει από τον Φεβρουάριο του 2017 το 92% των επιδοτούμενων θέσεων απασχόλησης, σε δύο προγράμματα του ΟΑΕΔ, παρά την υψηλή ανεργία.

Ειδικότερα, τα δύο προγράμματα, που τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 23 Φεβρουαρίου 2017 και αφορούν σε απασχόληση ανέργων, ηλικίας άνω των 50 ετών, έχουν απορροφήσει μέχρι τώρα μόλις 1.195 άτομα επί συνόλου 15.000 θέσεων που πρόκειται να καλύψουν.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πενηντάρηδες άνεργοι, τους οποίους αποδεικνύεται, πως οι επιχειρήσεις δεν τους θέλουν ούτε επιδοτούμενους! Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι τα ποσοστά ανεργίας της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, τον περασμένο Ιούλιο ήταν 16,6% στις ηλικίες 45-54 ετών (δεν υπάρχει ομάδα μόνο για άνω των 50 ετών), 18,1% στην ομάδα 55-64 ετών και 11% στις ηλικίες 65-74 ετών.

Τα στοιχεία για την αποδοχή των προγραμμάτων που απευθύνονται στους «γκριζομάλληδες» ανέργους προβληματίζουν έντονα τις ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ και σκέφτονται να προβούν σε αλλαγές στη δομή και στα κίνητρα που προσφέρουν ώστε να καταστούν πιο λειτουργικά και αποδοτικά.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο όρος του προγράμματος που εμποδίζει τις προσλήψεις 50άρηδων, είναι η υποχρέωση των επιχειρήσεων, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, να μην προβούν σε απολύσεις, άλλων εργαζομένων, σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Ωστόσο, ο ίδιος όρος υπάρχει διαχρονικά σε όλα τα προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας, οπότε καταλήγουν πως ο πραγματικός λόγος είναι η ηλικία των ανέργων.

Σημειώνεται πως οι επιχειρήσεις, προκειμένου να ενταχθούν στα προγράμματα δεν πρέπει πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης να έχουν προβεί σε μείωση του προσωπικού τους κατά την διάρκεια του 12μηνου -για το πρόγραμμα των 5.000 θέσεων- ή του τριμήνου – για το πρόγραμμα των 10.000 θέσεων- πριν από την υποβολή της αίτησης. Επίσης, διατηρούν επίσης το προσωπικό τους καθ’ όλη την διάρκεια του προγράμματος.

Τα προγράμματα που δεν "τρέχουν"

Αναλυτικότερα τα δύο προγράμματα είναι:

1.«Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό έως 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών» στο οποίο η επιχορήγηση ανέρχεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους ανά ωφελούμενο και έως το ποσό των 500 ευρώ τον μήνα. Σε αυτό έχουν γίνει μέχρι τώρα μόνο 1.163 προσλήψεις. 

Η μέγιστη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 50.000.000 ευρώ, έως και το 2019.

Για την πρόσληψη ανέργων που βρίσκονται σε ιδιαίτερη μειονεκτική θέση (διάρκεια ανεργίας άνω των 12 μηνών) η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους εννέα μήνες. Σε περίπτωση επέκτασης του προγράμματος η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για τρεις επιπλέον μήνες. Σε αντίθετη περίπτωση δεν ισχύει η δέσμευση.

Για την πρόσληψη ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση (διάρκεια ανεργίας έξι έως 12 μήνες) η διάρκεια της επιχορήγησης είναι εννέα μήνες χωρίς δυνατότητα επέκτασης. Οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό τους για τρεις επιπλέον μήνες.

2.«Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, με προσωπικό άνω των 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη ανέργων άνω των 50 ετών». Το πρόγραμμα καλύπτει μέχρι 5.000 θέσεις εργασίας και μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί μόνο 32 θέσεις! Η επιχορήγηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα καλύπτει το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους ανά ωφελούμενο και έως το ποσό των 500 ευρώ τον μήνα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε  25.000.000 ευρώ, έως το 2019.

http://www.sofokleousin.gr/archives/360479.html

Share this article