Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εργατικές κατοικίες Ξυλαγανής» μία υπόθεση με καλό τέλος

Δώδεκα ακόμα δικαιούχοι παρέλαβαν την εβδομάδα που μας πέρασε τα κλειδιά των νέων τους σπιτιών

Σήμερα στον οικισμό των Ξυλαγανής υπάρχει ένα σπίτι κενό και αδιάθετο, ενώ σε ένα ακόμα κενό καλείται να αποφανθεί η δικαιοσύνη ως προς την κυριότητα του, αφού έχει κινηθεί δικαστική διαδικασία από ενδιαφερόμενους

 

 

Με το 90% των σπιτιών να έχουν αποκτήσει δικαιούχους η υπόθεση «Εργατικές Κατοικίες Ξυλαγανής» μοιάζει να οδεύει στο τέλος της. Από σαράντα κύματα πέρασε η ιστορία των αδιάθετων εργατικών κατοικιών στον οικισμό της Ξυλαγανής για να φτάσει επιτέλους η ώρα που σχεδόν το σύνολο των σπιτιών, βρίσκονται στα χέρια των δικαιούχων τους. Η τελευταία κλήρωση πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2016, με την κληρωτίδα να αναδεικνύει 16 ακόμα δικαιούχους. Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε ώστε οι παραπάνω δικαιούχοι να παραλάβουν τα κλειδιά για τη νέα τους στέγη. 

Συγκεκριμένα την εβδομάδα που μας πέρασε οι 12 από τους 16 κληρωθέντες, κατόπιν ελέγχου των δικαιολογητικών τους, κρίθηκαν ως δικαιούχοι και ένα καινούργιο σπίτι για αυτούς είναι γεγονός. Όπως ενημερωθήκαμε από την αρμόδια υπάλληλο του ΟΑΕΔ Κομοτηνής Λουλουδιά Λαζαρίδου, ελέγχονται άλλοι τέσσερις φάκελοι, προκειμένου να διαπιστωθεί αν και αυτοί πληρούν τις προϋποθέσεις προκειμένου να παραλάβουν τα κλειδιά τα σπιτιών τους. Να σημειωθεί ότι από τους παραπάνω τέσσερις δικαιούχους ο ένας παραιτήθηκε, οπότε πρέπει να ακολουθηθεί η σχετική διαδικασία ώστε το σπίτι να θεωρηθεί ξανά ως αδιάθετο.

Σήμερα στον οικισμό των εργατικών Ξυλαγανής υπάρχει ένα σπίτι κενό και αδιάθετο, ενώ σε ένα ακόμα κενό καλείται να αποφανθεί η δικαιοσύνη ως προς την κυριότητά του, αφού έχει κινηθεί δικαστική διαδικασία από ενδιαφερόμενους. Για όσα σπίτια παραμείνουν αδιάθετα στον οικισμό πρέπει να επανέλθει ξανά ο ΟΑΕΔ με νέα προκήρυξη για να γίνουν αιτήσεις και να δοθούν και αυτά σε δικαιούχους δημότες Μαρώνειας -Σαπών. 
Ποιους αφορά στη Ροδόπη η ενιαία τιμή παραχώρησης εργατικών κατοικιών

Στο μεταξύ πρόσφατα με μία βαρύνουσας σημασίας απόφασή του, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ καθόρισε σε εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του υπουργείου Εργασίας στα 304,41 ευρώ το τ.μ. την ενιαία τιμή παραχώρησης 11.134 κατοικιών του πρώην ΟΕΚ. Με τον καθορισμό της ενιαίας τιμής παραχώρησης ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης και παράδοσης των Οριστικών Τίτλων Κυριότητας των κληρωθεισών κατοικιών σε όσους οικισμούς εκκρεμεί και δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η έκδοση οριστικών παραχωρητηρίων. Η υπόθεση αυτή αφορά τον οικισμό της Ξυλαγανής, όπου δεν έχουν δοθεί οριστικά παραχωρητήρια και αφορά τους νεότερους οικισμούς εργατικών κατοικιών στην Κομοτηνή και ειδικότερα όσους ακόμα δεν έχουν στα χέρια τους τα οριστικά παραχωρητήρια. Δεν αφορά τους ενοίκους των παλαιότερων οικισμών εργατικών κατοικιών στην Κομοτηνή, όπου άλλωστε η τιμή παραχώρησης ήταν μικρότερη των 304,41 ευρώ το τ.μ.

Μέχρι σήμερα τα επίπεδα τιμών δεν αντιστοιχούσαν, κατά τον ΟΑΕΔ, στις δυνατότητες των δικαιούχων καθώς την τελευταία 10ετία οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο κυμάνθηκαν από 650 έως 1.035 ευρώ.

Μείωση εσόδων
Η λύση των προσωρινών παραχωρητηρίων με ελάχιστη μηνιαία δόση είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας όλο και μεγαλύτερης ομάδας πολιτών χωρίς οριστικό τίτλο ιδιοκτησίας, οδηγώντας τα έσοδα του τ.ΟΕΚ και νυν ΟΑΕΔ σε μείωση, παρατηρούν αρμόδια στελέχη. Δεν είναι τυχαίο πως είχε εισπραχθεί μόλις το 10% από τις δόσεις των προσωρινών παραχωρητηρίων, δηλαδή 41 εκατ. ευρώ.


Η νέα ενιαία τιμή θα εφαρμοστεί και για όλους όσοι έχουν στην κατοχή τους οριστικούς τίτλους με τιμή παραχώρησης άνω των 304,41 ευρώ ανά τ.μ. και δεν έχουν εξοφλήσει το τίμημα. «Για τον καθορισμό της τιμής λάβαμε υπόψη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση των οικιστών. Στοίχημα για τον ΟΑΕΔ είναι να μπορέσει να επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης των οριστικών παραχωρητηρίων, δεδομένου ότι αυτή είναι αρκετά χρονοβόρα, καθώς χρειάζεται να επιλυθούν συσσωρευμένα προβλήματα και εκκρεμότητες τεχνικής και νομικής φύσεως», δήλωσε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, καθηγήτρια Μαρία Καραμεσίνη.

http://www.xronos.gr/koinonia/ergatikes-katoikies-xylaganis-mia-ypothesi-me-kalo-telos

Σχόλιο Συλλόγου

Η τιτάνια προσπάθεια της μοναδικής συναδέλφου του ΟΕΚ Κομοτηνής που απασχολείται με τα στεγαστικά αντικείμενα αξίζει συγχαρητηρίων. Αποτελεί διαφήμιση για το κοινωνικό πρόσωπο του ΟΑΕΔ η εργατικότητα των υπαλλήλων του ΟΕΚ παρότι οι αντιξοότητες από τους τοπικούς συνδικαλιστές του ΟΑΕΔ δεν σταματούν.

Share this article