Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εργατικές Κατοικίες Κέρκυρας - Άγ.Ιωάννης - Ποια είναι τα νεότερα

 

Ο ΟΑΕΔ δε θέλει βόθρους στις Εργατικές Αγ. Ιωάννη

 

Ο ΟΑΕΔ δε θέλει βόθρους στις Εργατικές Αγ. Ιωάννη

Στο σημείο μηδέν εξακολουθεί να βρίσκεται η υπόθεση των εργατικών κατοικιών Αγ. Ιωάννη.
Η επίσκεψη της διοικήτριας του ΟΑΕΔ τον περασμένο Ιούνιο στην Κέρκυρα και η συμφωνηθείσα συνεργασία Δήμου – ΟΑΕΔ και ΔΕΥΑΚ δεν έφεραν αποτελέσματα και όπως δηλώνει  στην Κ.Σ ο βουλευτής Κ. Παυλίδης «με νύχια και με δόντια παλεύουμε να μη βγει έκπτωτος ο εργολάβος», που θα έχει σαν συνέπεια, το έργο να μη τελειώσει ούτε το 2020…
Εκτός όμως από τα κτιριακά, πρόβλημα και μάλιστα μεγαλύτερο υπάρχει και με τα «υδραυλικά». Αφού όπως ισχυρίζεται ο βουλευτής Κέρκυρας, η μελέτη είναι «στο πόδι» και η ΔΕΥΑΚ αδυνατεί να εκπονήσει νέα κι έτσι η σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου του συγκροτήματος με τον βιολογικό του Σκάφωνα να παραμένει «έργο αμελέτητο». Το παιχνίδι της «κολοκυθιάς» για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα συνεχίζεται. Ο δήμος ρίχνει το μπαλάκι στη ΔΕΥΑΚ. Η ΔΕΥΑΚ στον ΟΑΕΔ και ο Οργανισμός «κολλάει» στους βόθρους.
Το πρόβλημα απασχολεί τον Κ. Παυλίδη, ο οποίος  θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες ραντεβού με την διοίκηση του ΟΑΕΔ ώστε να εκθέσει το πρόβλημα και να προσπαθήσει να πείσει τους ιθύνοντες για την ενδιάμεση – προσωρινή λύση, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία δύο βόθρων, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ιδιοκτητών.

Δεν τους δίνουν σημασία…
Από την άλλη, ο Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Αγ. Ιωάννη σημειώνει στο λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης, που διατηρεί: «Κοντεύουν σχεδόν τρεις μήνες από την επίσκεψη της κυρίας Καραμεσίνη στην Κέρκυρα. Δεσμεύτηκαν οι βουλευτές της Κέρκυρας ότι θα προχωρήσουν σε μία προσωρινή λύση αποχέτευσης των εργατικών κατοικιών έως την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου που θα συνδέει τις εργατικές κατοικίες με το βιολογικό του Σκάφωνα.  Καμιά εξέλιξη δεν υπήρξε όλο αυτό το καιρό ούτε για την προσωρινή λύση ούτε για την μόνιμη . Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου ο δήμαρχος της Κέρκυρας είπε ότι μέχρι 30 Ιουλίου θα έχουν λύσει όλες τις εκκρεμότητες και θα προχωρήσει η προγραμματική συμφωνία. Δεν έχει γίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Μέλος του ΔΣ του συλλόγου μας δουλεύει στην εργολαβία που Θα συνδέσει τις εργατικές κατοικίες με το ηλεκτρικό ρεύμα. Θα ενημερωθούμε για το πότε ολοκληρώνεται η σύνδεση του ρεύματος θα σας ειδοποιήσουμε και θα μαζευτούμε όλοι να δούμε πώς θα δράσουμε από δω και πέρα ! Σε τηλέφωνα δεν απαντούν ! Σε έγγραφα μας το ίδιο! Τα λόγια είναι περιττά η κοροϊδία έχει φτάσει στο μέγιστο βαθμό! Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί αλλά η δύναμη μας είναι μεγαλύτερη!»

Τι λέει ο βουλευτής Κ. Παυλίδης
Ο βουλευτής Κ. Παυλίδης,  συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Τ.Υ Ν. Αναστασόπουλο και τον διευθυντή των ΤΥ της ΔΕΥΑΚ Α. Κατσαρό, προκειμένου να συζητήσει τη λύση του θέματος. Μετά από τις συναντήσεις αυτές δήλωσε: «Η εκπόνηση του έργου βασίζεται στον εργολάβο που έχουμε μέσα όπου παλεύουμε να μη βγει έκπτωτος. Σε περίπτωση που βγει έκπτωτος το έργο θα καθυστερήσει κατά πολύ.  Αυτά με τα κτιριακά έργα. Σχεδόν έχει ολοκληρώσει και μένει η εξωτερική διαμόρφωση του χώρου στην οποία όμως δεν μπορεί να επέμβει γιατί πρέπει να περάσει ΔΕΗ, ΟΤΕ και κυρίως  το αποχετευτικό. Ο ΟΤΕ είναι σε πολύ μεγάλη καθυστέρηση ακόμη δεν έχει εκπονήσει τη μελέτη, η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει με αργό τρόπο αλλά προχωράει και μένει το μεγάλο στοίχημα το αποχετευτικό γιατί αν δε γίνει το αποχετευτικό δεν μπορούν οι δικαιούχοι να μπουν στα σπίτια τους. Τον Ιούνιο ήρθε εδώ η διοικήτρια του ΟΑΕΔ η κ. Καραμπεσίνη, επειδή το κανονικό έργο είναι πολύ μεγάλο  περίπου δυο εκατ. ευρώ, είχε πει να βρούμε μια μέση λύση».

Να φτιαχτούν δύο βόθροι
Σύμφωνα με τον βουλευτή Κέρκυρας: «Η μέση λύση ήταν να κάνουμε δυο βόθρους πενηντάρηδες οι οποίοι θα εξυπηρετούσαν 500 -600 άτομα και θα τους κόστιζε ένα ευρώ τη μέρα κατά άτομο για να τους αδειάζουν. Η λύση αυτή είναι απαραίτητη για να μπει μέσα ο κόσμος και κάποιοι εδώ την αρνούνται. Διαφορετικά το κανονικό έργο θα πάρει 1-2 χρόνια γιατί “κολλάει” και σε άλλα πολλά σημεία π.χ. Υπάρχει η δικτύωση αλλά η μελέτη δεν είναι σε σοβαρό επιστημονικό επίπεδο αλλά σε “υδραυλικό” με αποτέλεσμα να είναι ελλιπές. Έπειτα πρέπει να γίνουν αντλιοστάσια : για το ένα υπάρχει χώρος για το που θα γίνει , για το άλλο όχι και πρέπει να βρεθεί χώρος να απαλλοτριωθεί ώστε να γίνει και αυτό».

Η μελέτη «μπάζει νερά»
Ο Κ. Παυλίδης υπογραμμίζει ότι, «από την άλλη πρέπει η μελέτη να τεκμηριωθεί επιστημονικά που αυτό θα αργήσει πάρα πολύ. Η ΔΕΥΑΚ δεν έχει τη δύναμη να το κάνει, ο ΟΑΕΔ αυτό που παρουσίασε ήταν «υδραυλικού» χαρακτήρα και τελείως ελλιπής οπότε η ενδιάμεση λύση των στεγανών βόθρων είναι αυτό που πρέπει να γίνει. Για να μπουν οι δικαιούχοι μέσα και να μη τους πάρει 3 με 4 χρόνια. Στην Αθήνα που θα πάω τώρα θα εκθειάσω το πρόβλημα αφού οι στεγανοί βόθροι θα μπορούν σε δυο τρεις μήνες να είναι υλοποιήσιμοι και μετά μένει η ΔΕΗ και Ο ΟΤΕ και το βιολογικό το οποίο είναι παρατημένο 5-6 χρόνια και θα χρειαστεί αναβάθμιση που αυτό οφείλει να το κάνει η ΔΕΥΑΚ. Η ΔΕΥΑΚ είναι προβληματική σε πάρα πολλά επίπεδα. Π.χ. με το Σκάφονα που αν τον αξιοποιήσουν για της εργατικές θα ξεσηκωθούν οι γύρω οικιστές ισχυριζόμενοι ότι έμειναν απέξω. Το κόστος των στεγανών βόθρων είναι της τάξεως των 50 -60 χιλιάδων ευρώ και θα λύσει τα χέρια όλων. Αυτό θα εισηγηθώ στη Αθήνα. Αρκετά ταλαιπωρήθηκαν οι δικαιούχοι, στο τέλος θα μπουν στα σπίτια τα εγγόνια τους. Έχει περάσει μια εφταετία πια».

Να σταματήσουν «την κολοκυθιά»
Ο Κ. Παυλίδης καταλήγει: «Επίσης καλό είναι να σταματήσει ο ΟΑΕΔ, ο Δήμος και η ΔΕΥΑΚ να πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον και να βρεθούν ώστε να συζητήσουν ουσιαστικά επί του προβλήματος. Η ΔΕΥΑΚ παραδέχτηκε ότι η μελέτη  είναι προβληματική με πολλά ασαφή σημεία μέσα με εννέα παρατηρήσεις από την τεχνική υπηρεσία της ΔΕΥΑΚ για το έργο του Δήμου. Η ΔΕΥΑΚ δεν έχει τη δύναμη να το πραγματοποιήσει με μόνο 2-3 μηχανολόγους για όλη τη Κέρκυρα και ούτε ο δήμος έχει τη τεχνογνωσία για ένα τέτοιο μεγάλο έργο. Ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να δώσει τη μελέτη έξω σε ένα εξειδικευμένο ιδιώτη να κάνει μια σοβαρή μελέτη».

http://www.kerkyrasimera.gr/index.php/el-gr/topika/koinonia/item/3198-o-oaed-de-thelei-vothrous-stis-ergatikes-ag-ioanni

Share this article