Ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΕΚ - τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο

Το παρακάτω άρθρο αναρτήθηκε από την ιστοσελίδα www.athina984.gr 

 

Πως θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία των Ταμείων – Τι περιλαμβάνει ο «κρυφός θησαυρός»

Ειδικές ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, περιλαμβάνει διάταξη, η οποία συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την κοινωνική οικονομία που κατατέθηκε χθες στην Βουλή.

Το υπουργείο, δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια στα Δ.Σ. των Ταμείων να αξιοποιούν και να συντηρούν τα ακίνητά τους μέσω ανάθεσης μελετών, έργων και εργασιών.

Παράλληλα, αποσυνδέει το μίσθωμα των ακινήτων από ποσοστό 4,8% της αντικειμενικής αξίας με το αιτιολογικό ότι “αποτελεί τροχοπέδη στην εκμίσθωση λόγω της μείωσης της εμπορικής αξίας των ακινήτων, η οποία είναι πλέον μικρότερη της αντικειμενικής”.
Επιπλέον, αναξιοποίητα ακίνητα θα διατίθενται «μετά ή άνευ ανταλλάγματος» για την εξυπηρέτηση δημόσιων ή κοινωφελών σκοπών.

Ο κρυμμένος θησαυρός
Η αξία της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, ενώ έχει ήδη συγκροτηθεί ειδική επιτροπή απογραφής, υπό την εποπτεία της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, με στόχο την πλήρη καταγραφή των διαθεσίμων και της ακίνητης περιουσίας, έως τις 31 Ιανουαρίου του 2017.
Περιλαμβάνει οικόπεδα, κτίρια, διαμερίσματα, καταστήματα και ξενοδοχεία. Κύριοι κάτοχοι της, είναι ο τέως Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (τ. ΟΕΚ) και τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΤΑΠΙΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΜΤΠΥ, ΕΤΕΑ, ΝΑΤ).
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η ακίνητη περιουσία των ταμείων αφορά κατά ποσοστό 65,71% επαγγελματικούς χώρους, κατά ποσοστό 14,10% ξενοδοχεία, κατά 12,54% αγροτεμάχια και οικόπεδα, κατά 5,34% κινηματογράφους και θέατρα, κατά 1,40% νοσοκομεία και μόλις κατά 0,31% διαμερίσματα.
Το ΙΚΑ διαθέτει 202 ιδιόκτητα ακίνητα, που αντιστοιχούν στο 40,1% του συνόλου των ακινήτων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, με αντικειμενική αξία που ανέρχεται στο 46,9% του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των ταμείων. Ο ΟΑΕΕ έχει 81 ακίνητα και το ΕΤΑΑ 73 ακίνητα.

Οι απώλειες από την μη αξιοποίηση της ακίνητης και της κινητής περιουσίας, είναι βαριές. Έως το 2000 –αναφέρουν έγκυρες πηγές- χάθηκαν περίπου 5 δισ. ευρώ. Κατά την περίοδο 2000- 2010, η αξιοποίηση της περιουσίας θα μπορούσε να αποφέρει 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον 100 εκατομμύρια από την ακίνητη περιουσία.

Τα ταμεία, τα οποία δεν αξιοποιούν την ακίνητη περιουσία τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ενοικίαζαν 413 ακίνητα με μηνιαίο κόστος πάνω από 1.200.000 ευρώ. Δηλαδή, όχι μόνο δεν εισέπρατταν αλλά δαπανούσαν 14,4 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως!..

Παράλληλα, τα περισσότερα Ταμεία, νοικιάζουν τα δικά τους κτίρια, σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες που καταβάλλουν ως εκμισθωτές. Συνολικά, υπάρχουν 92 ακίνητα (κτίρια και οικόπεδα) που βρίσκονται προς αξιοποίηση, με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη από 155.000.000 ευρώ.

Δημήτρης Κωστάκος

http://www.athina984.gr/2016/10/07/pos-tha-axiopiithi-i-akiniti-periousia-ton-tamion-ti-perilamvani-o-kryfos-thisavros/

Share this article

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.