ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ – ΝΕΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ Δ.ΥΠ.Α. - Αύξηση ελεημοσύνης αντί για επαναφορά των μισθών μας στα προ των μνημονίων χρόνια

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ – ΝΕΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ Δ.ΥΠ.Α. -

Αύξηση ελεημοσύνης αντί για επαναφορά των μισθών μας στα προ των μνημονίων χρόνια

Αρίθμ.πρωτ. 16

Αθήνα, 24-7-2023

Πριν κάποια χρόνια μια θέση στο Δημόσιο ήταν ένας στόχος για πολλούς αφού εξασφάλιζε έναν σταθερό μισθό που κατά βάση ήταν αξιοπρεπής και έδινε την δυνατότητα να εργάζεται σε ένα ανθρώπινο εργασιακό περιβάλλον. Από το 2010 οι Δημόσιοι Υπάλληλοι μαζί με τον «τυροπιτά» που δεν έκοβε απόδειξη δαιμονοποιήθηκαν για όλα τα δεινά της Χώρας.

Με όπλα την μιντιακή υπεροπλία κατάφεραν και έστρεψαν τη μια επαγγελματική ομάδα εναντίον της άλλης και στο τέλος όλων μας οι μισθοί και τα δικαιώματα καταβαραθρώθηκαν. Φώναζαν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα ότι εισπράτουμε μεγάλου ύψους μισθούς και δώρα αλλά όταν τα κατάργησαν, διαπίστωσαν ότι μειώθηκε ο τζίρος των καταστημάτων και των επιχειρήσεων τους με αποτέλεσμα τελικά όλοι να ζημιωθούμε.

Με κάθε μνημόνιο επέβαλλαν και μια μείωση στους Δημοσίους Υπαλλήλους. Και όταν επιτέλους βγήκαμε από τα μνημόνια αντί να άρουν έστω και σταδιακά τις περικοπές, αντιθέτως άφησαν καθηλωμένους όλους τους μισθούς, έβαλαν πρόσθετους φόρους ενώ ο πληθωρισμός ιδιαίτερα στα τρόφιμα παραμένει σε διψήφιο νούμερο.

Φτάσαμε στο σημείο ένας υπάλληλος Υ.Ε νεοδιόριστος στο Δημόσιο να αμείβεται με χαμηλότερο μισθό από έναν στον ιδιωτικό τομέα αφού αύξησαν τον κατώτατο μισθό λαμβάνοντας συνολικά 14 μισθούς μαζί με τα δώρα. Ενώ περιμέναμε λοιπόν ένα νέο μισθολόγιο που να αντιστοιχεί έστω και σε μερική αναπλήρωση των όσων έχουμε απωλέσει, αντιθέτως οι Κυβερνώντες ανακοίνωσαν μια αύξηση που αντιστοιχεί σε μέση καθαρή μηνιαία αύξηση 40€ (χωρίς την αύξηση στα επιδόμ.ευθύνης και στα οικογενειακά).

Αλλά εκείνο που είναι δύσκολο να αντιληφθεί ανθρώπινος νους είναι και το γεγονός ότι σχεδιάζουν να συσχετίσουν την αξιολόγησή μας με αυξήσεις στους μισθούς. Παράλληλα αυξάνουν τα επιδόματα ευθύνης για όσους Προϊσταμένους έχουν διοριστεί από τον κάθε Διοικητή που τον έχει διορίσει η κάθε Κυβέρνηση χωρίς κανένας τους να έχει κριθεί.

Προφανώς και συμφωνούμε και διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς και τα επιδόματα αλλά ιδιαίτερα για τα επιδόματα ευθύνης, εκείνο που απαραιτήτως πρέπει να γίνει είναι να διεξαχθούν άμεσα κρίσεις των προϊσταμένων.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπ.Εσωτερικών Χατζηδάκη Κ. και της ΑΔΕΔΥ πριν λίγες ημέρες, σε όσα και εάν διεκδικήσαμε ήταν απόλυτα αρνητικοί χωρίς να αφήσουν ίχνος δεύτερης σκέψης. Ακόμα και για το ελάχιστα αιτήματα με το λιγότερο δημοσιονομικό κόστος, όπως η κατάργηση του 2% υπέρ της ανεργίας και το ξεπάγωμα της διετίας 2016 -17, οι απαντήσεις ήταν αρνητικές. Να σημειώσουμε εδώ ότι την εισφορά 2% για την καταπολέμηση της ανεργίας πληρώνουν μόνο οι Δ.Υ. από το πρώτο ευρώ. Δηλαδή όποιος έχει ακαθάριστο εισόδημα 20.000 € τον χρόνο πληρώνει εισφορά για την ανεργία 400 €.

Προφανώς για τους Γενικούς Διευθυντές του e-ΕΦΚΑ που διόρισαν από τον ιδιωτικό τομέα με μισθούς-επιδόματα που άγγιζαν τα 7.000 € δεν υπήρχε πρόβλημα δημοσιονομικό. Πάλι καλά που προσέφυγαν στο ΣτΕ η Ομοσπονδία Εργαζομένων του e-ΕΦΚΑ και η ΑΔΕΔΥ και κρίθηκε παράνομο το όλο σχέδιο τους αφού εάν δεν το σταματούσαμε είναι βέβαιο ότι θα βλέπαμε Διευθυντές και Προϊσταμένους ιδιώτες σε όλο το Δημόσιο με αστρονομικούς μισθούς..

Προχώρησαν χωρίς να τους καίγεται καρφί για τα αιτήματά μας και ψηφίζονται την Τετάρτη 26.7.2023 οι αυξήσεις ψίχουλα που δεν φτάνουν ούτε για να καλύψουμε την αύξηση των τροφίμων που πρέπει να αγοράσουμε για να επιβιώσουμε !!

Η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλε στάση εργασίας την Τετάρτη 26 Ιουλίου, ώρα 11.00 π.μ 
μέχρι τη λήξη ωραρίου και σ
υγκέντρωση στις 11.30 π. μ στο Υπ. Οικονομικών και αντίστοιχα σε κάθε Πόλη.

Ο ΠΑΝ.ΣΥΠ.Ο καταθέτει μαζί με το οικονομικό διεκδικητικό πλαίσιο της ΑΔΕΔΥ, πρόσθετα οικονομικά αιτήματα για όλους τους υπαλλήλους Δ.ΥΠ.Α και καλούμε όλους τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους, Ενώσεις και Ομοσπονδίες στον ΟΑΕΔ να τα εντάξουν αντίστοιχα.

ΕΙΔΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ Δ.ΥΠ.Α

  • Αφορολόγητο των ελέγχων, αύξηση της αποζημίωσής τους & του μέγιστου αριθμού/μήνα

  • Χορήγηση των εξόδων μετακινήσεως για τους ελέγχους, με την διάθεση δωρεάν καρτών ΜΜΜ ή αποζημιώσεων εξόδων μετακίνησης για χρήση ιδιωτικού μέσου μεταφοράς

  • Χορήγηση εισιτηρίων Κοινωνικού Τουρισμού για όλους τους υπαλλήλους

  • Χορήγηση επιταγών βιβλίων/θεάτρων για όλους τους υπαλλήλους

  • Ένταξη στα ΒΑΕ και στο αντίστοιχο επίδομα των υπαλλήλων ΥΕ Προσωπ.Καθαριότητας και ΔΕ Μαγείρων της Δ.ΥΠ.Α. που εργάζονται στους ΒΝΣ Δ.ΥΠ.Α

Διεκδικούμε μαζί με την Ομοσπονδία μας ΠΟΠΟΚΠ και την ΑΔΕΔΥ:

  • Αυξήσεις που να καλύπτουν τον πληθωρισμό τουλάχιστον 10% για όλους τους Δ.Υ.

  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού

  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17

  • Αφορολόγητο στα 12.000 €

  • Αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

  • Κατάργηση της εισφοράς του 2% υπέρ της ανεργίας

  • Γνήσιο ενιαίο μισθολόγιο με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, μέσα από συλλογική σύμβαση εργασίας – καμία σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΙΒΕΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ           ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Share this article

Συνημμένα αρχεία:

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.