Ανακοίνωση - Σταγόνα στον ωκεανό στη λύση του στεγαστικού προβλήματος τα δάνεια του προγράμματος «Σπίτι μου»

Σταγόνα στον ωκεανό στη λύση του στεγαστικού προβλήματος τα δάνεια του προγράμματος «Σπίτι μου»

Να πληρώσει ο e -EFKA τα οφειλόμενα ποσά άνω του 1 Δις € στην Δ.ΥΠ.Α. από τις κρατήσεις εργαζομένων υπέρ του τ.ΟΕΚ για να υλοποιηθούν στεγαστικά προγράμματα και να εντάξουν νέες κατασκευές κοινωνικών κατοικιών στο Ταμείο Ανάκαμψης

Τα περισσότερα Κράτη υλοποιούν μέτρα στήριξης για τα έξοδα στέγασης των πολιτών τους όπως η διαμονή σε κοινωνικές κατοικίες, επιδοτήσεις ενοικίου και χορήγηση δανείων παρότι δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα όπως η Ελλάδα. Για να εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση για τα στεγαστικά προγράμματα απορροφούν Ευρωπαϊκά Κονδύλια, ενσωματώνουν στους Κρατικούς Προϋπολογισμούς μεγάλα ποσά ενώ συγκεκριμένοι φόροι στέγασης κατευθύνονται για την στήριξη των περισσότερο ευάλωτων.

Στην χώρα μας εφαρμόζουν ένα καθεστώς το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και πρωτάκουστο. Για πολλά χρόνια υπήρχε συγκεκριμένη κράτηση υπέρ ΟΕΚ από τους εργοδότες και εργαζόμενους η οποία κατευθυνόταν για στεγαστικά προγράμματα αλλά με την κατάργηση του ΟΕΚ το 2012 κατήργησαν χωρίς καμιά συζήτηση την παρακράτηση από τους εργοδότες ακόμα και από αυτούς που κερδίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Έπαυσαν για πάνω από δέκα χρόνια κάθε στεγαστικό πρόγραμμα παρότι οι εργαζόμενοι συνέχισαν να πληρώνουν υπέρ στέγασης- ΟΕΚ 1% και κατόπιν 0.75% μέχρι και το 2020 αδιαφορώντας για τις ανάγκες της κοινωνίας !!

Πριν λίγους μήνες ανακοίνωσαν ένα δανειοδοτικό πρόγραμμα που βαφτίστηκε «Σπίτι μου» χρησιμοποιώντας 700 εκ. € από το αποθεματικό των 1.5 δις € που είχε συγκεντρωθεί από τους μισθωτούς εργαζόμενους. Λίγους μήνες πριν την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου είχαν φροντίσει και είχαν λύσει «το πρόβλημα» που τους είχε δημιουργήσει η ανταποδοτικότητα των εισφορών νομοθετώντας έτσι ώστε τα χρήματα των μισθωτών από την κράτηση υπέρ του ΟΕΚ να τα χορηγούν και σε μη δικαιούχους που ουδέποτε είχαν καταβάλλει σχετική εισφορά όπως στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αντί να χορηγήσουν τα δάνεια απευθείας από τον καθολικό διάδοχο του ΟΕΚ, την Δ.ΥΠ.Α. με ένα σταθερό χαμηλό επιτόκιο (π.χ 1%), επιχορηγούν τις Τράπεζες καταβάλλοντας σε αυτές το ποσό ενός κυμαινόμενου επιτοκίου που συνεχώς αυξάνεται για το ¼ του συνολικού ποσού σύμβασης προκαλώντας μεγάλη οικονομική αιμορραγία στα αποθεματικά των εργαζομένων (δάνεια τριτέκνων/πολυτέκνων).

Αυτό έχει ως επίπτωση τόσο στο αποθεματικό το οποίο δεν ανατροφοδοτείται όσο και στους δανειολήπτες οι οποίοι καταλήγουν να πληρώνουν περισσότερο τόσο στη μηνιαία δόση όσο και στο συνολικό ποσό αποπληρωμής από το να πλήρωναν ένα σταθερό επιτόκιο απευθείας στην Δ.ΥΠ.Α.

Τα δάνεια που θα χορηγηθούν (περίπου 8.000) είναι μια σταγόνα στον ωκεανό για να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας. Σε αρκετές περιπτώσεις, στο τέλος της 30ετίας οι δανειολήπτες θα έχουν πληρώσει σχεδόν τα ίδια εάν δεν υπήρχε το πρόγραμμα Σπίτι μου και είχαν δανειοδοτηθεί από τις Τράπεζες αφού η όποια ελάφρυνση της μηνιαίας δόσης που υπάρχει σε σχέση με τα δάνεια που χορηγούν οι Τράπεζες έχει εξαφανιστεί δεδομένου ότι με την ανακοίνωση και μόνο του προγράμματος οι τιμές πώλησης πήραν την ανηφόρα κατά 10% με 20%.

Οι Κυβερνώντες αδιαφορούν και αυτοθαυμάζονται για το πόσες πολλές αιτήσεις έχουν υποβληθεί στο δανειοδοτικό πρόγραμμα την ίδια ώρα που οι ενοικιαστές βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας, τα ενοίκια καταγράφουν το υψηλότερο πολλών ετών ενώ ο γολγοθάς χιλιάδων φοιτητών για ένα μικρό σπίτι με χαμηλό ενοίκιο δεν έχει τέλος.

Αντί να επιβάλλουν αποτρεπτικά μέτρα ενοικίασης των σπιτιών σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, έτσι ώστε να ενσωματώσουν περισσότερα διαθέσιμα σπίτια για μακροχρόνιες μισθώσεις στην αγορά και να θέσουν πλαφόν στις αυξήσεις των ενοικίων, εξαντλούνται σε κορώνες ανούσιας πολιτικής αντιπαράθεσης προσπαθώντας να υποτιμήσουν τις προτάσεις που κατατίθενται.

Επιχορηγούν τις τράπεζες με τα λεφτά των εργαζομένων και επιχαίρουν ότι επανεκκίνησαν την στεγαστική πολιτική ενώ δεν έχουν δώσει ούτε ένα € από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δεν έχουν εντάξει παρά μόνο 100 σπίτια στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το χρέος του τ.ΙΚΑ προς τον τ.ΟΕΚ για τη στέγαση ξεπερνά το 1 δις € αλλά οι Κυβερνώντες προσποιούνται ότι δεν υπάρχει. Ακόμα και τα περίπου 106 σπίτια του ΟΕΚ που παραμένουν κενά, δεν έχουν επισκευαστεί και παραχωρηθεί παρότι ο ΟΑΕΔ είναι από το 2013 καθολικός διάδοχός του ΟΕΚ.

Απαξίωσαν την όποια δομή υπάρχει στην Δ.ΥΠ.Α. αφήνοντας υποστελεχωμένη την αρμόδια Διεύθυνση εκκρεμοτήτων του ΟΕΚ και όλες τις σχετικές Δομές στην Περιφέρεια ενώ σύστησαν μια Γενική Γραμματεία Στεγαστικής Πολιτικής σε άλλο Υπουργείο από αυτό που ανήκει η Δ.ΥΠ.Α. που είναι αρμόδια για την υλοποίηση της στεγαστικής πολιτικής.

Η στεγαστική πολιτική και το δημογραφικό αποτελούν ουσιώδη ζητήματα, αφορούν πολλές γενιές και ξεπερνούν τη θητεία μιας Κυβέρνησης. Όλοι οφείλουν να συστρατευθούν και να σχεδιάσουν μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική χωρίς κομματικές παρωπίδες και μικροπολιτικές επιδιώξεις. Οφείλουν να δημιουργήσουν μια ενιαία Κρατική Δομή που να μελετά και να υλοποιεί τις αποφάσεις.

Η σύγχρονη στεγαστική πολιτική οφείλει και πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις επιτακτικές ανάγκες της εποχής μας -π.χ με την κατασκευή χιλιάδων βιοκλιματικών κατοικιών, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων, αντλιών θερμότητας, θερμοπροσόψεων και λοιπών συστημάτων ενεργειακής αναβάθμισης - και όχι να επιδοτεί το «ξεσκαρτάρισμα» παλιών ενεργοβόρων κατοικιών 15ετίας και άνω υποχρεώνοντας τους δικαιούχους να αγοράσουν σπίτια που στο τέλος της αποπληρωμής των δανείων θα έχουν ηλικία πάνω από 50 έτη. Ο ορισμός της αναξιοπρεπούς στέγασης !!

Να εξασφαλίσουν συνεχή και απρόσκοπτη χρηματοδότηση και να φροντίσουν να καταγράψουν τις ανάγκες στέγασης σε κάθε τοπική κοινωνία αλλά και στο σύνολο της χώρας. Να παρέχουν στους πολίτες μια ποιοτική πρώτη κατοικία, εξασφαλισμένη και ακατάσχετη, απαλλαγμένη από τον βρόγχο του δανεισμού και της εξάρτησης από τράπεζες και εισπρακτικές εταιρείες.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΛΙΒΕΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ                        ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Share this article

Συνημμένα αρχεία:

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.