Χιλιάδες ευρώ επιστρέφουν στα ταμεία της Δ.ΥΠ.Α κάθε χρόνο από επιταγές βιβλίων που δεν ενεργοποιούνται - ανακοίνωση

Χιλιάδες ευρώ επιστρέφουν στα ταμεία της Δ.ΥΠ.Α κάθε χρόνο από επιταγές βιβλίων που δεν ενεργοποιούνται

 

Η Αδέσμευτη Φωνή Υπαλλήλων ΟΑΕΔ-τ.ΟΕΕ-τ.ΟΕΚ είχε εκδώσει ανακοίνωση στις 12.8.2022 στην οποία αναδείκνυε τις παθογένειες με την μοριοδότηση του προγράμματος επιταγών βιβλίων, την καθυστέρηση εκπόνησης του και την άρνηση των Διοικούντων, επαναδιάθεσης των επιταγών που δεν ενεργοποιήθηκαν από τους δικαιούχους και των αναλογούντων ποσών.

 

Στην φετινή Δημόσια Πρόσκληση άλλαξε η μοριοδότηση και πλέον συμπεριλαμβάνονται τόσο η ιδιότητα ΑΜΕΑ όσο και ο αριθμός των τέκνων.

Παρέμεινε όμως η τιμωρητική διάταξη περί αποκλεισμού από το επόμενο πρόγραμμα όσων δικαιούχων δεν ενεργοποιήσουν τις επιταγές που θα λάβουν.

Στο φετινό πρόγραμμα κατέθεσαν αιτήσεις 434.700 δικαιούχοι-ωφελούμενα μέλη. Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα εκδόθηκαν 150.345 επιταγές σε επιτυχόντες ενώ οι 14.691 περσινοί δικαιούχοι-ωφελούμενοι αποκλείστηκαν με το αιτιολογικό της επιβολής κύρωσης αποκλεισμού εξαιτίας μη ενεργοποίησης της επιταγής που έλαβαν πέρυσι είτε ως μοναδικό λόγο απόρριψης είτε σε συνδυασμό με άλλους λόγους (μη ιδιότητα εργαζόμενου, μη τρίμηνη συνεχή ανεργία κ.α).

Από τον αριθμό των αποκλειόμενων λόγω μη ενεργοποίησης της επιταγής συνάγεται το συμπέρασμα ότι ένα ποσό ύψους τουλάχιστον 293.820 € (14.691*20€) τελικώς ΟΥΔΕΠΟΤΕ εκταμιεύτηκε στο περσινό πρόγραμμα και παρέμεινε στα ταμεία της Δ.ΥΠ.Α.

Σημειώνουμε ότι το ποσό αυτό είναι υπολογισμένο κατ’ ελάχιστον αφού δεν γνωρίζουμε πόσοι δικαιούχοι δεν χρησιμοποίησαν την περσινή επιταγή και δεν κατέθεσαν σχετική αίτηση στο φετινό πρόγραμμα.

Καλούμε τους Διοικούντες να δημοσιοποιήσουν το ύψος των ποσών που τελικώς δεν έχουν εκταμιευτεί εξαιτίας της μη ενεργοποίησης των επιταγών για όλα τα χρόνια που υλοποιείται το πρόγραμμα και να τα διαθέσουν στους επιλαχόντες του φετινού προγράμματος που ανέρχονται στον αριθμό των 150.825 δικαιούχων-ωφελουμένων.

Κάθε χρόνο οι αιτήσεις για τα κοινωνικά προγράμματα αυξάνονται ραγδαία. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί λόγο για να θριαμβολογεί κανείς από τους Κυβερνώντες και Διοικούντες. Η Δ.ΥΠ.Α. υποδέχεται αιτήσεις από τα περισσότερο ευάλωτα και ασθενέστερα νοικοκυριά και εκπονεί προγράμματα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια. Η Δ.ΥΠ.Α δεν είναι μια επιχείρηση για την οποία οι αιτήσεις δικαιούχων των προγραμμάτων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αιτήσεις πελατών μιας ιδιωτικής επιχείρησης που αύξησε τα κέρδη της και την επισκεψιμότητά της και να λογίζονται ως ένας δείκτης επιτυχίας.

Αντιθέτως αυτή η δυστοπική πραγματικότητα θα πρέπει να ανησυχεί όλους μας αφού ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη ακόμα και από μια λιγοστή επιχορήγηση των 20-25 € για να βοηθηθούν στα έξοδα των παιδιών τους.

Εξαιρετικής σημασίας πρόβλημα όμως έχει δημιουργηθεί και από την πολιτική αυστηρής αντιμετώπισης των πολιτών η οποία δεν συγχωρεί κανένα απολύτως ανθρώπινο λάθος κατά την κατάθεση των αιτήσεων ακόμα και εάν διαπιστωμένα είναι δικαιούχοι και απλά «κλικάρισαν» ένα πεδίο λάθος. Πολλές ενστάσεις απορρίφθηκαν επειδή απλώς δήλωσαν στην ηλεκτρονική αίτηση ότι είναι εργαζόμενοι με μη μηχανογραφημένα ένσημα για παράδειγμα ή δήλωσαν λάθος την ιδιότητα ανέργου-εργαζόμενου.

Αλήθεια αποτελεί απόδειξη κοινωνικής ενσυναίσθησης και υλοποίησης κοινωνικής πολιτικής να αποκλείεις δικαιούχους επειδή έκαναν ένα ανθρώπινο λάθος για το οποίο δεν τους δίνεται καν η δυνατότητα να το διορθώσουν παρότι κατέθεσαν ένσταση;

Εάν αλήθεια κάτι πρέπει τελικά να καθιερωθεί δεν είναι η αξιολόγηση του κάθε στοχοποιημένου δημοσίου υπαλλήλου από τους πολίτες αλλά η αξιολόγηση από τους πολίτες για το κατά πόσον η κάθε Δημόσια Υπηρεσία αποκλείει δικαιούχους από παροχές και προγράμματα που τα έχουν ανάγκη για την αξιοπρεπή διαβίωση τους αλλά και για τον τρόπο που διαχειρίζονται τις εισφορές και τους φόρους του.

Παράλληλα ο σημαντικότερος Δείκτης επιτυχίας της κάθε Διοίκησης θα πρέπει να είναι η εξάντληση των προϋπολογιζόμενων κονδυλίων για όλα τα προγράμματα και διάθεσής τους στους πολίτες και την κοινωνία, η αύξηση των κονδυλίων για την καταπολέμηση της ανεργίας, των προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής και των κονδυλίων για στεγαστικά προγράμματα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΙΒΕΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ                   ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Share this article

Συνημμένα αρχεία:

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.