Ένταξη στα εποχικά επαγγέλματα διεκδικούν εργαζόμενοι σε θέαμα – ακρόαμα

Παράσταση και κατάθεση υπομνήματος στο Υπουργείο Εργασίας, πραγματοποίησαν συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου του θεάματος.

Το υπόμνημα έχει αποδέκτες, την Υπουργό Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου, την αναπληρώτρια Υπουργό Ρ. Αντωνοπούλου και τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μ. ΚαραμεσίνηΣτόχος είναι η ένταξη των χορευτών και των τεχνικών στο θέατρο και στις ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις στα εποχικά επαγγέλματα.

Στο υπόμνημα αναφέρεται:

«Κα Υπουργέ,
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στο Θέαμα – Ακρόαμα, οι οποίοι πλήττονται βάναυσα από την ανεργία στο σύνολό τους.
Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να συμπεριλάβετε τους χορευτές, τους τεχνικούς θεάτρου και τους εργαζόμενους στις ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις στο Ειδικό εποχικό επίδομα που δίνεται από τον ΟΑΕΔ.

Οι άνθρωποι που εργάζονται στο χώρο του χορού, (χορευτές, χορογράφοι και δάσκαλοι χορού), δεν ανήκουν στην κατηγορία εργαζομένων με απασχόληση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Χορευτές και χορογράφοι, εργάζονται όσο διαρκεί η προετοιμασία και η παρουσίαση μίας παράστασης, δηλαδή από 2 έως 4 μήνες (ανά παράσταση).

Η ανεργία που πλήττει όλους τους εργαζόμενους είναι ιδιαίτερα υψηλή στον κλάδο των χορευτών. Είναι επίσης, πολύ σύνηθες να εργάζονται με κακούς όρους, σε επίπεδο αμοιβής, συνθηκών εργασίας και ασφάλισης.
Για αυτούς τους λόγους θεωρούμε απαραίτητη την ένταξη των χορευτών στα εποχικά επαγγέλματα. Θα είναι μία ελάχιστη βοήθεια προς τους ανθρώπους που κρατούν την τέχνη του χορού σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Τα σωματεία επισημαίνουν ότι: «Το επάγγελμα των τεχνικών στο θέατρο και στις ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις αποτελούν επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται από μεγάλες περιόδους σκληρής εργασίας και μεγάλες περιόδους ανεργίας.

Η περίοδος εργασίας μπορεί να αφορά προσλήψεις ορισμένου χρόνου λίγων ημερών (event, συνέδρια, συναυλίες) ή κάποιων μηνών (θεατρικές παραστάσεις, περιοδείες, κέντρα ψυχαγωγίας).
Φαινόμενα όπως η μαύρη εργασία, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, κακοπληρωμένα μεροκάματα και μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών έρχονται να προστεθούν στις δυσκολίες του επαγγέλματος, μεγεθυμένα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα τα τελευταία 7 χρόνια ο τομέας της διασκέδασης έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα οπότε είναι φυσικό να αυξηθεί και ο αριθμός υποαπασχολούμενων και άνεργων ηχοληπτών/φωτιστών.
Όπως αντιλαμβάνεστε, οι τεχνικοί στο θέατρο και στις ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις δεν ανήκουν στην κατηγορία των εργαζομένων με απασχόληση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Για αυτό λοιπόν, ζητάμε την ένταξη αυτών των επαγγελμάτων στα εποχικά επαγγέλματα, έτσι ώστε να υπάρξει μια μικρή βοήθεια σε όλους όσους υπηρετούν την τέχνη, πίσω από τους προβολείς.

Επιπλέον, η έλλειψη συγκεκριμένων επαγγελματικών κωδικών στους καταλόγους του ΙΚΑ, δυσκολεύει ακόμα και την είσοδο των συναδέλφων μας στο ταμείο ανεργίας».

Το υπόμνημα υπογράφουν οι: Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α.), Σωματείο εργαζομένων στο χώρο του χορού (Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ.), Σωματείο καθηγητών χορού, Σωματείο Ελλήνων τεχνικών θεάτρου (Σ.Ε.Τ.Θ.), Σωματείο τεχνικών απασχολουμένων σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις  (Σ.Τ.Α.Ζ.Ο.Ε.).

Share this article

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.