Εργατικές Κατοικίες Κέρκυρας - Κατάληψη από τους δικαιούχους - Νέα συνάντηση με ΟΑΕΔ ζητάει ο Βουλευτής Κέρκυρας Παυλίδης

Άλλη μια εβδομάδα για την προγραμματική Δήμου, ΔΕΥΑΚ, ΟΑΕΔ για το αποχετευτικό των Εργ. Κατοικιών Αγ. Ιωάννη. Και μετά απομένει το έργο με άγνωστο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης. Εκ νέου συζήτηση για κατασκευή βόθρων στο μεσοδιάστημα.

Σε υπηρεσιακή σύσκεψη, με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Α. Γουλή, του Ευ. Πίτσα από το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Κέρκυρας, του διευθυντή της ΔΕΥΑΚ Γ. Αδάμ και του προϊσταμένου των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΚ Αν. Κατσαρού, συμμετείχε το μεσημέρι της Παρασκευής (21/10) ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης, προκειμένου να εξεταστούν τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στον οικισμό των Εργατικών Κατοικιών Αγ. Ιωάννη και ειδικότερα το θέμα της ολοκλήρωσης της μελέτης του έργου της αποχέτευσης.

Εν αναμονή της υπογραφής 

Από τη σύσκεψη προέκυψε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου, ΔΕΥΑΚ και ΟΑΕΔ, το οποίο θα αποσταλεί για έλεγχο στο νομικό τμήμα του ΟΑΕΔ για την τελική υπογραφή. Θα ακολουθήσει, έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, η αποστολή του οριστικού σχεδίου προγραμματικής σύμβασης στον ΟΑΕΔ, ώστε να αξιολογηθεί από το νομικό τμήμα του Οργανισμού και να μπουν οι τελικές υπογραφές.

Ενδιάμεση λύση

Ταυτόχρονα, θα διερευνηθεί εκ νέου η ενδιάμεση λύση της κατασκευής στεγανών βόθρων εντός του οικισμού, σε συνεννόηση με τον ΟΑΕΔ, έως την οριστική εκτέλεση του μεγάλου έργου της αποχέτευσης. Ο ΟΑΕΔ είχε αποκλείσει τη χρηματοδότηση της κατασκευής τους και πλέον εξετάζεται η δυνατότητα εκ νέου έγκρισης της κατασκευής του έργου με εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης. Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και ζητήματα σχετικά με τον νέο νόμο για τα δημόσια έργα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι, κατά την εφαρμογή του νόμου, δε θα προκληθούν πρόσθετα τεχνικά προβλήματα και χρονικές καθυστερήσεις, ώστε να μη χρονοτριβήσει περαιτέρω η δημοπράτηση του έργου.

Ο βουλευτής Κ. Παυλίδης θα επιδιώξει νέα συνάντηση με τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μ. Καραμεσίνη και με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Οργανισμού.

Οι δικαιούχοι των εργατικών κατοικιών έχουν προβεί σε κατάληψη των εργατικών σπιτιιών από την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου.

οι δικαιούχοι, συγκεντρώθηκαν στον αύλειο χώρο των ημιτελών εργατικών κατοικιών και «μπήκαν» στα σπίτια τους «με το δεξί», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση και την ταλαιπωρία όλων αυτών των ετών.

Το βίντεο από τον οικισμό

Το εργατικό κέντρο της Κέρκυρας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση συμπαράστασης

Ανακοίνωση συμπαράστασης στους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών Αγίου Ιωάννη...

που για τρίτη ημέρα βρίσκονται στα σπίτια τους, τα οποία έχουν καταλάβει, εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας. Στην ανακοίνωσή του αναφέρονται τα εξής: Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των Εργατικών Κατοικιών Αγίου Ιωάννη και την κατάληψη των σπιτιών από τους δικαιούχους, το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας δηλώνει απερίφραστα την αμέριστη στήριξή του και παράλληλα καταδικάζει για πολλοστή φορά την αδιαφορία των κεντρικών και τοπικών αρχών η οποία έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Ο εμπαιγμός και η οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει οι δικαιούχοι, δικαιολογημένα έχει προκαλέσει την αγανάκτηση και την οργή τους, όλα αυτά τα χρόνια.
Από τον Οκτώβρη του 2010 που είχαν κληρωθεί στους δικαιούχους οι εκατόν εβδομήντα έξι (176) κατοικίες, έχει καταγραφεί αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση κατασκευής τους, ενώ οι αναπόφευκτες φυσικές φθορές και η παλαίωση των υλικών έχουν κάνει την κατάσταση ακόμα πιο λυπηρή. Επιπλέον, η απρόσμενη κατάργηση του Ο.Ε.Κ., τον Φεβρουάριο του 2012, λειτούργησε ανασταλτικά σχετικά με την αποπεράτωση του έργου, παρά τη βάσει Νόμου απορρόφηση των ενεργών υποχρεώσεων του καταργηθέντος φορέα από τον ΟΑΕΔ, έστω και αν το σχετικό προϋπολογισμένο κονδύλι ήταν ανηρτημένο στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», τουλάχιστον από τις αρχές του 2013. Ύστερα από επίμονο αγώνα του Εργατικού Κέντρου και των δικαιούχων αναγνωρίστηκε από τον ΟΑΕΔ ότι υπάρχει κονδύλι 7 εκατομμυρίων ευρώ του προϋπολογισμού για την αποπεράτωση, όμως αυτά τα λεφτά στην πορεία κάπου "χάθηκαν" και πάλι και ύστερα από νέες πιέσεις και διαμαρτυρίες εξασφαλίστηκε ότι ένα ποσοστό του κονδυλίου της τάξης του 30%, θα διατεθεί άμεσα για την ολοκλήρωση του αποχευτευτικού δικτύου. Και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, οι ελπίδες αποδείχτηκαν φρούδες και οι υποσχέσεις κούφιες.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι πρόκειται για μία αμαρτωλή ιστορία, όπου πολιτικές καριέρες στήθηκαν πάνω στις πλάτες των μελλοντικών οικιστών οι οποίοι, εκ του αποτελέσματος τελικά, για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, υφίστανται αξιοσημείωτη οικονομική επιβάρυνση καθώς συνεχίζουν να καταβάλουν ενοίκια, στις μισθωμένες κατοικίες που φιλοξενούν τις οικογένειες τους, όταν τα σπίτια που δικαιούνται μαραζώνουν παρατημένα. Απαιτούμε από το Αρμόδιο Υπουργείο, την Κεντρική Διοίκηση του ΟΑΕΔ και το Δήμο Κέρκυρας να αναλάβουν επιτέλους τις τεράστιες ευθύνες που τους αναλογούν για αυτήν την κατάντια και να επιλύσουν άμεσα ένα ζήτημα που δε θα έπρεπε καν να υφίσταται"

Share this article

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.