8 Εργατικές Κατοικίες θα βγουν στο σφυρί στις 19 Οκτωβρίου στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης

Βγαίνουν στο σφυρί 8 εργατικές κατοικίες

 

Κινητοποίηση κατά πλειστηριασμών κατοικιών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

Μια απίστευτη ανακοίνωση έγινε αργά χθες το βράδυ στη συνάντηση του συντονιστικού συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας: Καταγγέλθηκε ότι στις 19 Οκτωβρίου οκτώ εργατικές κατοικίες, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην περιοχή του Ευόσμου, στη δυτική πλευρά της πόλης, βγαίνουν στο σφυρί, όχι από τράπεζες αυτή τη φορά, αλλά από την Εφορία.

Η ανακοίνωση αυτή δίνει βέβαια και άλλες διαστάσεις στο θέμα των πλειστηριασμών, αφού πλέον δεν μιλάμε απλώς για αδηφάγες τράπεζες που προσπαθούν να πάρουν ό,τι μπορούν από δυστυχείς χρεοφειλέτες -βιοπαλαιστές ή άνεργους- «κόκκινων» δανείων που δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να προστατευθούν από τον νόμο Κατσέλη.

Το διαμερισματάκι

Μιλάμε πλέον για το ίδιο το κράτος που καθώς φαίνεται δεν κυνηγάει τον βιομήχανο ο οποίος άρπαξε τα δάνεια, πτώχευσε την επιχείρησή του στην Ελλάδα, άφησε απλήρωτους τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία και μετακόμισε τις μπίζνες του στο εξωτερικό. Κυνηγάει τον βιοπαλαιστή που απέκτησε σπίτι μέσω του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του βγάζει στο σφυρί το διαμερισματάκι για να εισπράξει τις δόσεις που ο ταλαίπωρος άνθρωπος δεν μπόρεσε να πληρώσει ή για άλλα χρέη προς το Δημόσιο. Αυτά τουλάχιστον, σύμφωνα με τις καταγγελίες.

«Στις 19 του Οκτώβρη θα βγούνε σε πλειστηριασμό μια σειρά από κατοικίες, από το κράτος. Μιλάμε για λαϊκές κατοικίες από τον Εύοσμο. Είναι προφανές ότι στον Εύοσμο δεν έχει σπίτι ο Μαρινόπουλος, ο Σάλλας, ο Βαρδινογιάννης. Εργάτες έχουν σπίτι στον Εύοσμο. Αυτούς χτυπάει η κυβέρνηση και η Ε.Ε. Αυτούς που τους κατάντησε να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε τα απαραίτητα για να ζήσουν», ανέφερε ο Ηλίας Σμήλιος που εκπροσώπησε χθες βράδυ στη συνέλευση του συντονιστικού τη Λαϊκή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών.

Αλλά και η πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, μέλος της ΛΑ.Ε. στη Θεσσαλονίκη, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, είπε ότι «από τα στοιχεία που έχουν δοθεί από την Αθήνα βγαίνουν σε πλειστηριασμό σπίτια λαϊκών οικογενειών για λίγα ευρώ, ακόμη και 1.000 και 1.500, είτε αυτά είναι προς τις τράπεζες είτε προς το Δημόσιο».

Δέσποινα Χαραλαμπίδου Πλειστηριασμοί σε πρώτες κατοικίες λαϊκών οικογενειών για λίγα ευρώ, ακόμη και 1.000 και 1.500, είτε αυτά είναι προς τις τράπεζες είτε προς το Δημόσιο θα γίνουν, όπως είπε η πρώην πρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου | MOTIONTEAM/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Στο μεταξύ, η μαζικότητα του κινήματος, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, πυκνώνει, μετά την επιτυχημένη ματαίωση πλειστηριασμών στο Ειρηνοδικείο τις δύο προηγούμενες Τετάρτες.

Στη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση του συντονισμού, που έγινε στην Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν μεταξύ άλλων:

Η Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη, η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στις Εξορύξεις Χρυσού, ο Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος Αλληλεγγύης Γυναικών, η Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου Κατά των Πλειστηριασμών, η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Τούμπας, η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η 3η ΕΛΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι και πολλοί άλλοι.

Οι διαπιστώσεις τους:

● Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έγιναν πολλά πράγματα και σημαντικά για το κίνημα

● Η Ε.Ε. και η κυβέρνηση οξύνουν την επίθεση στον λαό

● Η κυβέρνηση ξεπούλησε τα «κόκκινα» δάνεια σε funds του εξωτερικού και τώρα ετοιμάζεται να εξαπολύσει συνολική επίθεση στα εργασιακά

● Ταυτόχρονα κλιμακώνεται και η επίθεση στον κόσμο που αντιδρά, από τα ΜΑΤ και τις δυνάμεις καταστολής. «Θα το έχουμε αυτό μαζί με τα δάκρυα του Τσίπρα...» σχολίασε κάποιος ειρωνικά

● Μαζί με τους πλειστηριασμούς έρχονται διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ και στη συνέχεια από την ύδρευση, που πέρασε στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων

Στο Αυτόφωρο

Στόχος, η ενδυνάμωση του κινήματος, με ενημέρωση ανά γειτονιά και αλληλεγγύη σε κάθε συμπολίτη που έχει τέτοια προβλήματα, τονίστηκε χθες βράδυ στη συνέλευση όπου, παρά τις διαφορετικές απόψεις και τις διαφωνίες κάποιες φορές, ο στόχος είναι κοινός: η προστασία των λαϊκών οικογενειών από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Στο μεταξύ, στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης δικάζεται σήμερα ο 22χρονος που συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη από αστυνομικούς γιατί πέταξε ένα μπουκάλι νερό προς τα ΜΑΤ, έξω από το δικαστικό μέγαρο.

Ο νεαρός συμμετείχε στη διαμαρτυρία ενάντια στους πλειστηριασμούς και χθες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Πάντως, μέχρι τη δίκη αφέθηκε ελεύθερος καθώς οι μάρτυρες αστυνομικοί απουσίαζαν από το δικαστήριο και η υπόθεση αναβλήθηκε.

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα των συντακτών

Share this article

ΠΑΝ.ΣΥ.Π.Ο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ ιδρύθηκε το 2014 μετά από σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελληνίων Συλλόγων Υπαλλήλων των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.


Πρώτη προτεραιότητα είναι η επανίδρυση των δύο καταργημένων οργανισμών του ΟΕΚ & ΟΕΕ σε έναν ενιαίο Οργανισμό, η επανεκκίνηση των προγραμμάτων στέγασης του ΟΕΚ και μετεργασιακής μέριμνας του ΟΕΕ.